Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 001 HZ
Datum: 14 januari 2009

Paardensportprijs De Guds voor zesde keer uitgereikt

De provincie Fryslân heeft op 14 januari voor de zesde maal de paardensportprijs De Guds uitgereikt. De prijs is toegekend aan de heer H.E. van der Gaast uit Workum voor zijn jarenlange inzet voor de Friese paardensport in met name Zuidwest Fryslân.

De Guds is in 2003 in het leven geroepen. Elk jaar bepaalt een commissie wie het meest voor De Guds in aanmerking komt. Uit de aanbeveling van de commissie:

" een groot liefhebber van het fokken van tuigpaarden van het Gelderse ras. Samen met o.a. de heer Schep was hij een van de oprichters van de Vereniging van Fokkers en Liefhebbers van Tuigpaarden. Later ging hij zich meer toeleggen op het fokken van speciale dressuurpaarden waaruit veel hooggeplaatste dressuurpaarden zijn voortgekomen."

De heer Van der Gaast was ook bestuurlijk actief. Hij was bestuurslid van het KWPN afdeling Friesland, mede-oprichter van de Landelijke Rijvereniging De Morraruiters, voorzitter van een driemanscommissie voor oprichting en bouw van een manege te Koudum en bestuurslid van het Concours Hippique Riis. Die laatste functie bekleedde hij 33 jaar, waarvan acht jaar als voorzitter.

"De heer Van der Gaast is van grote betekenis geweest voor de paardensport in de Zuidwesthoek van Friesland", zo staat in de aanbeveling te lezen. De Guds bestaat uit een wisseltrofee in de vorm van een bronzen paard en een bronzen afgietsel daarvan.

---- --