Ingezonden persbericht


persbericht 14.01.2009

Ombudsman onderzoekt politie-inval Grand Café Het Vervolg

Op 9 januari 2009 heeft de Nationale Ombudsman besloten onderzoek te doen naar de grootschalige politiecontrole tijdens een Afrikaans feest in Amsterdam Zuidoost op 15 juni 2007.
De aanleiding van de inval lag in de verwachting van de politie en Openbaar Ministerie in het Grand Café veel illegale criminelen (internetfraudeurs) aan te treffen. Er werden echter 103 mensen in Vreemdelingenbewaring geplaatst. Slechts drie van hen werden verdacht van internetfraude en een dertigtal zou 'betrokken zijn bij het crimineel West-Afrikaans netwerk'. Tot op heden is dit nog steeds niet hardgemaakt en is niemand voor de rechter gebracht. Vijfendertig mensen zonder papieren werden het land uitgezet.

Op 10 september 2008 heeft actiegroep All Included samen met vier 'slachtoffers' een klacht tegen politie Amsterdam-Amstelland geformuleerd. De Nationale ombudsman heeft de klacht als volgt samengevat:

Verzoeker klaagt erover dat het regionale politiekorps Amsterdam-Amstelland in de nacht van 15 op 16 juni 2007 op grond van artikel 50 van de Vreemdelingenwet tijdens een Afrikaans feest een controle heeft uitgevoerd bij alle aanwezigen in het Grand Cafe Het Vervolg in Amsterdam. Ook klaagt verozeker over de wijze waarop en de omstandigheden waaronder de aanhoudingen en de ophoudingen hebben plaatsgevonden.

De klacht van All Included is aan de korpsbeheerder van het regionale politiekorps Amsterdam-Amstelland voorgelegd met het verzoek hierop te reageren. De vier individuele klagers worden evenals de eigenaar van het Grand Café bij het onderzoek betrokken. De staatssecretaris van Justitie, de hoofdofficier van Justite te Amsterdam en het hoofd van de Vreemdelingendienst Amsterdam-Amstelland hebben van de Ombudsman een copie van de klacht ontvangen en mogen ­ als zij daartoe aanleiding zien - bij het onderzoek betrokken worden.

De politieinval leidde tot veel commotie. Agenten richtten zich tijdens de inval alleen op niet-blanke bezoekers. Er was eveneens veel verwarring over het doel van deze 'razzia': ging het om criminelen of om mensen zonder papieren? Met deze actie en door uitspraken van de politie in de media werd de migrantengemeenschap gecriminaliseerd. Verder was er geen huiszoekingsbevel aanwezig en werden mensen opgepakt die kandidaat waren voor het generaal pardon.

All Included spreekt van een onrechtmatig politieoptreden en van 'illegalenjacht'. Gevolg van deze inval is dat de bevoegdheden van de vreemdelingenpolitie steeds verder opgerekt raken en dat de visie op migratie nog meer door angst en wantrouwen wordt gevoed. De West-Afrikaanse gemeenschap is terecht woest over zulk onrecht en vernedering.

Wij hopen dat middels deze klacht bij de Ombudsman er een eind komt aan het opjaagbeleid van de politie op mensen zonder papieren.

Wij eisen tevens een eind aan de prestatiecontracten omdat deze racistisch politieoptreden in de hand werken en een eind aan de verstrengeling van onderzoeken naar criminelen en migranten zonder papieren en stellen duidelijk dat migranten zonder papieren geen criminelen zijn.

Verdedig de rechten van migranten zonder papieren en vluchtelingen! Stop politierazzia's!

All Included
namens Campagne Stop Politierazzia's

Meer informatie is te vinden op: http://www.allincluded.nl/

(eind persbericht)