Persbericht: VNU Exhibitions Europe

Titel: Koopjes op Spaanse woningmarkt door crisis

Samenvatting: GRIJP JE KANS, ADVISEREN MAKELAARS AAN DE COSTA'S
Tweede huizen in Spanje staan voor spectaculaire lage prijzen te koop, vaak voor 20 tot 40 procent onder de oorspronkelijke vraagprijs. Duizenden Britse pensionado's kunnen de lasten niet langer dragen, nu hun vermogen en oudedagsvoorziening in korte tijd bijna een derde in waarde zijn gedaald. Toen zij hun tweede woning onder de Spaanse zon kochten, stond het pond nog op ?1,40. Nu staat de Britse munt ongeveer gelijk aan de euro. Ze zijn vaak al blij als ze de koopsom in ponden terugkrijgen.
Prijzen gekelderdWie al langer droomde van een plek onder de Spaanse zon en enig eigen vermogen heeft, moet dit jaar zijn kans grijpen, adviseren de makelaars aan de Costa's. De huizenprijzen zijn vooral de afgelopen acht jaar sterk gestegen, soms anderhalf tot twee keer boven het niveau van de vorige eeuw. Doordat de economie in Groot-Brittannië floreerde en het pond zeer krachtig stond, dreven de koopgrage Britten de prijzen in Spanje enorm op. Nu zij het niet meer kunnen bolwerken, zijn de prijzen gekelderd en ontstaan er dus buitenkansjes voor degenen die een vermogen of pensioen in euro's hebben.
Tegen bouwkostenHoewel ze tegenwoordig voldoen aan de hoogste Europese kwaliteitseisen, gaan ook nieuwe woningen in Spanje nu voor zeer lage prijzen van de hand. Dat komt doordat het aanbod is gestegen en de vraag enorm is gedaald. Bovendien zijn de Spaanse banken, die met hypotheekplafonds van 50 tot hooguit 70 procent van de koopsom toch al conservatief waren, nog terughoudender geworden met het verstrekken van hypothecaire leningen. Gevolg daarvan is dat aannemers en projectontwikkelaars hun objecten te koop zetten tegen de bouwkosten of nog minder, veelal om zo een faillissement af te wenden. Veel bouwers gaan niettemin op de fles.
GraadmeterGerard van de Riet van het makelaarskantoor E&R Costa Blanca Homes wacht met spanning af wat de teneur zal zijn op Second Home International, de beurs voor tweede woningen in het buitenland die van 13 tot en met 15 maart in de Jaarbeurs Utrecht wordt gehouden. ,,Dat wordt een eerste graadmeter," zegt Van de Riet. ,,Ik zie het overal hier: huizen die voor 499.000 euro te koop stonden, gaan nu voor 295.000 euro van de hand! Vaak moeten de banken overgaan tot executie en berekenen dan tarieven onder de hypotheekwaarde. Maar ik moet er wel bij aantekenen, dat het bij de echt goede locaties, met zeezicht of bij een golfterrein, meevalt met de gedwongen verkopen, zeker ook bij de huizen die voldoen aan de moderne bouwvoorschriften."
Huurkoop,,Waar het om gaat, is: locatie, locatie, locatie" zegt Hans van Let van makelaardij Casa las Dunas, dat vooral actief is aan de Costa's. ,,De Britten redeneerden vaak: als de lucht maar blauw is en het bier lauw, dan is het goed, dus die investeerden niet altijd in de beste huizen. Die fout moet je niet maken." Door de malaise ziet Van Let niet alleen prijsdalingen van 30 tot 40 procent, maar ook de extra's die de makelaars bieden als meubelcheques, gratis witgoed en een reiskostenvergoeding. ,,En huurkoop is een goede optie: een aanbetaling doen van 5000 euro, het pand twee jaar huren, waarna de huurpenningen van de koopsom worden afgetrokken als de koop dan doorgaat. Dat is vooral interessant voor mensen die wel eigen vermogen hebben, maar niet het hele bedrag ineens kunnen ophoesten."
KopersmarktVolgens Leo Holthuizen van CdM Residential Homes aan de zuidelijk gelegen Costa del Sol gaat het vooral met de verkoop van appartementen moeizaam, waardoor er veel ruimte ontstaat voor kopers om wat aan de prijzen te doen. Het is volgens Holthuizen een echte kopersmarkt geworden: ,,Ik denk dat het nu het moment is om in te stappen, zeker als je geld hebt. Het is altijd verstandig om in stenen te investeren. De Spaanse woningmarkt zat in de jaren 90 ook in een dip en wie toen een huis kocht, zit nu riant."
Welke crisis?Manny Niessen, eigenaar van de makelaardij en bouwonderneming Manny mi Casa in Alicante is optimistisch gestemd. ,,Crisis? Welke crisis? Mensen maken het er zelf van dat het slecht gaat. Over een jaar is dit overgewaaid en gaan hier de prijzen weer omhoog. Dit is dus het ideale moment om een tweede huis in Spanje te kopen. De vraagprijzen zijn zo laag: voor zo weinig geld kun je niet eens bouwen!"
Second Home InternationalSecond Home International biedt volop informatie voor wie overweegt een tweede huis te kopen. De 25e editie vindt plaats van vrijdag 13 tot en met zondag 15 maart in Jaarbeurs Utrecht. Hal 3 en 4 staan die dagen tussen 11.00 tot 18.00 uur volledig in het teken van je eigen huis in het buitenland. Zie voor meer informatie www.secondhome.nl Aanbieders van tweede huizen in Spanje zijn onder anderen:E&R Costa Blanca Homes (www.evdr.nl), Casa las Dunas (www.casalasdunas.com), Marjal International (www.marjal.com), OLE International (www.oleinternational.com), CdM International Homes (www.residentialhomes-spain.com), Manny mi Casa (www.manny-mi-casa.com), Meg van Amstel (www.megvanamstel.com)