Ingezonden persbericht


Tekening winnende basisscholier staat een dag lang op de homepagina Google

Jeroen van der Boom maakt winnaar bekend landelijke tekenwedstrijd

Doodle 4 Google: 'Mijn Nederland'

Madurodam, 14 januari 2009 - Vandaag heeft Jeroen van der Boom de winnaar bekend gemaakt van de landelijke tekenwedstrijd Doodle 4 Google: 'Mijn Nederland'. Het Nederlandse publiek heeft massaal gestemd op de site van Google, waar alle 24 Doodles te zien waren. Josca van Doren uit groep 8 van basisschool de Havelt uit Handel (Noord-Brabant) is de gelukkige en haar Doodle zal vanaf vanavond een dag lang op de homepagina van Google Nederland komen te staan.

Alle 24 regionale finalisten en hun gasten kwamen vandaag bijeen in Madurodam, waar ze vergezeld werden door de échte Google Doodle tekenaars overgevlogen uit Amerika en Zwitserland, de jury van Doodle 4 Google en Jeroen van der Boom die de host was van de middag. Na de officiële opening verzorgde Jeroen van der Boom een muzikaal programma voor de kinderen. Daarna mochten ze in de miniatuurstad Madurodam een tentoonstelling van de Doodles van de 24 regionale winnaars bewonderen. De middag eindigde met een typisch Hollands diner: frietjes en pannenkoeken.

De afgelopen maanden hebben Nederlandse basisscholieren uit zowel de onder- als bovenbouw hun eigen doodles (variaties op het Google logo) getekend. In totaal heeft Google meer dan 3.432 tekeningen ontvangen van 593 verschillende basisscholen. Ervan uitgaande dat een klas uit gemiddeld 27 kinderen bestaat hebben minstens 29.781 kinderen van alle twaalf provincies deelgenomen aan de competitie.

Eind november 2008 selecteerde een jury 24 regionale winnaars waarvan de ontwerpen op internet werden gepubliceerd. De jury, bestaande uit Kim-Lian van der Meij, de burgemeester van Madurodam, professionele pedagogen, academici en kunstenaars, beoordeelden de Doodles op artistieke kwaliteit, creativiteit en verbeelding van het thema 'Mijn Nederland'.

De uiteindelijke winnaar is gekozen via een landelijke online verkiezing. Het Nederlandse publiek kon via de site http://www.google.nl/doodle4google hun stem uitbrengen op zijn favoriete Doodle.

Micheal Lopez, Doodle ontwerper bij Google zegt: "Jaarlijks zie ik honderden Doodles van zowel de professionele Doodlers binnen Google als van scholieren die in Doodle 4 Google wedstrijden rondom de wereld deelnemen. Ik ben steeds verbaasd over de creativiteit van de scholieren, en deze tekening van Josca behoort echt tot de besten die ik ooit heb gezien."

Wat is een Doodle?

Een Google "doodle" is een creatieve variatie op het Google-logo, op een specifieke wijze getekend om een feestdag, persoon, historische datum of anderszins speciale dag te vieren. Een "doodle" zou in het Nederlands vertaald kunnen worden als een krabbel, of een schetsje. We hebben de naam bewust niet vertaald, omdat "doodle" leuk klinkt en gemakkelijk te onthouden is.

-EINDE PERSBERICHT-



Ingezonden persbericht