Ingezonden persbericht


Persbericht 2009-001
Venlo, 14 Januari 2009

EPEA Nederland sluit samenwerkingsovereenkomst met inrichter Koninklijke Ahrend NV.

Venlo, januari 2009 ­ EPEA kondigt de samenwerking aan met meubelproducent en inrichter Koninklijke Ahrend NV. Ahrend heeft reeds decennia bewezen een onderneming te zijn waarin innovatieve producten en procesoplossingen worden ontwikkeld en uitgevoerd met oog voor ecologische, economische, sociale en culturele overwegingen. Met "Dutch Design" als een van de kernbegrippen in product en identiteitontwikkeling sluiten Ahrend's brede duurzaamheidprincipes vanuit People, Planet en Profit, naadloos aan bij de doelstelling van EPEA om één te worden met de Nederlandse identiteit. Met de opening van het eerste bijkantoor van EPEA Internationale Umweltforschung GmbH, EPEA Nederland in Venlo op 1 juli 2008 en de ontstane samenwerking met partners vanuit overheid, industrie en onderwijs zijn we trots op deze volgende stap in het daadkrachtig invulling geven aan de Cradle to Cradle ambities van Nederland.

Albin Kälin, Management EPEA; Met de ambitieuze doelstellingen van Ahrend, haar ontwikkelingen in lijn te brengen met het Cradle to Cradle-ontwerpconcept, heeft EPEA in de samenwerking met Ahrend een Koninklijke partner om daadkrachtig te werken naar kwaliteit en eco-effectiviteit, welke vanuit sociaal cultureel oogpunt ook andere organisaties kan helpen koninklijk te handelen. Goed doen, in plaats van minder slecht.

De C2C-filosofie past binnen de ambitie van Ahrend om de meest duurzame onderneming binnen haar sector te zijn in Europa. In 2020 wil de onderneming CO2-neutraal produceren en de kringlopen gesloten hebben. In januari 2009 introduceert Ahrend Next Life, een nieuwe dienst die is gericht op het verlengen van de levensduur van interieurproducten, door revitaliseren en uiteindelijk materiaalhergebruik.

Foto: Ahrend-directievoorzitter Jacq de Bruin en Albin Kälin, Management CEO van EPEA bezegelen de samenwerking.

EPEA Nederland · Noorderpoort 21 · 5916 PJ Venlo · The Netherlands Fortis Bank nr. 89.44.20.526 · IBAN NL 35 FTSB 0894 4205 26 · BIC FTSBNL2R K.v.K. Limburg 14103638 · EPEA Nederland is a subsidiary office of EPEA Internationale Umweltforschung GmbH · Trostbrücke 4 · 20457 Hamburg · http://www.epea.com Geschäftsführung: Michael Braungart · Albin Kälin · Amtsgericht Hamburg HRB Nr. 50661

Het kantoor van EPEA Nederland maakt onderdeel uit van het onafhankelijke instituut EPEA Internationale Umweltforschung GmbH (Hamburg, Duitsland) en ontwikkelt Cradle to Cradle-productoplossingen onder de wetenschappelijke leiding van Prof. Michael Braungart. Project en kantoormanagement zijn in handen zijn van de EPEA satellietpartners Frans Aerdts en Hans Havers, onder leiding van Albin Kälin, Management CEO van EPEA.

Over Ahrend
Koninklijke Ahrend NV is expert op het gebied van flexibele inrichtingsoplossingen. Ahrend zorgt ervoor dat mensen professioneel, plezierig en productief kunnen werken en studeren door opvallend mooie, functionele en duurzame werk-, leer- en leefomgevingen te creëren. Ahrend wil organisaties helpen hun duurzaamheidambities te realiseren. Door efficiënt ruimtegebruik en toepassing van duurzame Ahrend producten verlagen organisaties hun Total Cost of Ownership, terwijl de productiviteit wordt verbeterd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Frans Aerdts, EPEA Nederland
Telefoon +31 (0)6 1299 0384, e-mail aerdts@epea.com

Hans Havers, Epea Nederland
Telefoon +31 (0)6 533 299 72, e-mail havers@epea.com

Remon van Rijn, Perswoordvoerder Koninklijke Ahrend NV telefoon +31 (0)6 12 68 44 23, e-mail rvrijn@ahrend.com

Voor digitaal beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

Afdeling communicatie Koninklijke Ahrend NV
Telefoon +31 (0)20 43 07 845, e-mail communications@ahrend.com

Aanbevolen websites

www.epea.com
www.ahrend.com

2

EPEA Nederland · Noorderpoort 21 · 5916 PJ Venlo · The Netherlands Chamber of Commerce Limburg 14103638 · is a subsidiary office of EPEA Internationale Umweltforschung GmbH · http://www.epea.com Geschäftsführung: Michael Braungart · Albin Kälin

Noot voor de redactie

EPEA Internationale Umweltforschung GmbH is een onafhankelijk instituut dat onder de leiding van Prof. Michael Braungart Cradle to Cradle productoplossingen ontwikkelt. EPEA's interdisciplinaire team brengt in samenwerking met producenten, met middelen die voor dit doel zijn ontwikkeld, producten op één lijn met de Cradle to Cradle ontwerpdoelstellingen. Daarbij maakt EPEA positieve resultaten mogelijk voor:


· gebruikers, door gezonde producten te ontwikkelen
· het milieu, door veilige consumptie- en serviceproducten te ontwikkelen die niet als afval eindigen maar waarvan de technische bouwstoffen worden teruggewonnen en bewerkt en in de industrie worden hergebruikt.
· toekomstige generaties, omdat de middelen die voor Cradle to Cradle- producten worden aangewend als zodanig worden behouden en effectief worden gebruikt.

Cradle to Cradle-design overstijgt het huidige afvalconcept: Alle objecten waar we dagelijks mee te maken hebben kunnen worden omgezet in voedingsstoffen voor biologische of technische cycli. Met dit ontwerpconcept breekt een nieuwe tijd aan waarin producten en processen niet langer wettelijk gereguleerd hoeven te worden om het effect op het milieu te minimaliseren. Met hun positieve invloed op het milieu en de mensen van nu en morgen wordt hun "ecologische voetafdruk" een gewenste.

Certificatie: EPEA heeft MBDC's Cradle to Cradle-certificatieprogramma in licentie en biedt het Cradle to CradleTM-productcertificatiesysteem om de prestaties van de fabrikant te verifiëren aan de hand van een serie solide ecologische en sociale criteria. Deze criteria zijn gebaseerd op de door William McDonough en Michael Braungart ontwikkelde Cradle to Cradle-designprincipes.

3

EPEA Nederland · Noorderpoort 21 · 5916 PJ Venlo · The Netherlands Chamber of Commerce Limburg 14103638 · is a subsidiary office of EPEA Internationale Umweltforschung GmbH · http://www.epea.com Geschäftsführung: Michael Braungart · Albin Kälin

Cradle to Cradle Design

Cradle to Cradle-design maakt producten mogelijk die economisch haalbaar zijn, gezond zijn voor de gebruikers en die goed zijn voor het milieu en de toekomstige generaties. Het innovatieve ontwerp van het product heeft niet alleen betrekking op het uiterlijk en de functionaliteit maar ook op de samenstelling ervan. Deze producten en hun materiaalcyclus brengen een nieuwe kwaliteits- en veiligheidsdimensie met zich mee. Door integratie van hun economische, sociale en milieuaspecten zijn ze superieur ten opzichte van de op dit moment geproduceerde en beschikbare producten. Een Cradle to Cradle-design kan in één van de volgende twee categorieën Cradle to Cradle-producten worden ondergebracht: consumptieproducten die veilig in biologische systemen kunnen worden geïntroduceerd of serviceproducten die veilig in technische systemen kunnen worden geïntroduceerd.

4

EPEA Nederland · Noorderpoort 21 · 5916 PJ Venlo · The Netherlands Chamber of Commerce Limburg 14103638 · is a subsidiary office of EPEA Internationale Umweltforschung GmbH · http://www.epea.com Geschäftsführung: Michael Braungart · Albin Kälin

---- --
---

File: EPEA-AHREND.doc
Result: antiword returned 256: Invalid request code (Error)



Ahrend verbindt zich aan Cradle-to-Cradlefilosofie


. Ahrend sluit overeenkomst met C2C-adviesbureau EPEA
. Ahrend wil gehele kringloop sluiten en CO2-neutraal produceren in 2020
. Ahrend streeft ernaar de meest duurzame onderneming van Europa in haar sector te zijn

Koninklijke Ahrend NV gaat haar bedrijfsvoering inrichten volgens de Cradle to Cradle (C2C)-filosofie. Daartoe heeft de inrichter en meubelproducent onlangs een samenwerkings-overeenkomst gesloten met C2C-organisatie EPEA van prof. dr Michael Braungart.

Michael Braungart is mondiaal bekend als co-auteur van het boek Afval is voedsel. Hierin wordt het Cradle to Cradle-concept beschreven, dat uitgaat van productietechnieken waarbij geen afval behoeft te worden gestort of verbrand. Materialen en producten moeten namelijk ofwel in de biosfeer verteren of als voedsel dienen, een nieuw leven krijgen of in de technosfeer als grondstof dienen voor een nieuw product.

Het doel van de overeenkomst tussen Ahrend en EPEA is het Cradle to Cradle-principe toe te passen in de productontwikkeling en in de productie van Ahrend NV. Deze keuze van Ahrend past binnen de bredere duurzaamheidsambities die de onderneming heeft en is een volgende stap in haar jarenlange commitment met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en duurzaamheid

Ambitieuze doelstellingen
Het duurzaamheidsbeleid van Ahrend houdt in dat sociale, ecologische en economische afwegingen integraal worden meegenomen in de besluitvorming. De C2C-filosofie past binnen de ambitie van Ahrend om de meest duurzame onderneming binnen onze sector te zijn in Europa. In 2020 wil de onderneming CO2-neutraal produceren en de kringlopen gesloten hebben. In januari 2009 introduceert Ahrend Next Life, een nieuwe dienst die is gericht op het verlengen van de levensduur van interieurproducten, door revitaliseren en uiteindelijk materiaalhergebruik.

Directievoorzitter Jacq de Bruin: "Wij zijn ons ervan bewust dat onze doelstellingen ambitieus zijn, maar zijn ervan overtuigd dat zij haalbaar zijn. Wij streven naar intensieve samenwerking met andere koplopers op duurzaamheidsgebied."

EPEA-directeur Albin Kälin vult aan: "Met de ambitieuze doelstellingen van Ahrend haar ontwikkelingen in lijn te brengen met het Cradle to Cradle-ontwerpconcept, heeft EPEA in de samenwerking met Ahrend een koninklijke partner om daadkrachtig te werken naar kwaliteit en eco-effectiviteit, die vanuit sociaal-cultureel oogpunt ook andere organisaties kan helpen 'koninklijk' te handelen. Goed doen, in plaats van minder slecht."

Over EPEA
De Environmental Protection and Encouragement Agency (EPEA), opgericht door prof. dr Michael Braungart in 1987, werkt wereldwijd met klanten om de Cradle to Cradle-methodologie toe te passen op het ontwerp van nieuwe processen, producten en diensten. Materialen worden gebruikt met respect voor hun intrinsieke waarde en een nuttig gebruik in het verdere leven, als gerecycled of zelfs 'upcycled' product. Deze 'upcycled' producten hebben waarden en technologische verfijningen, die soms zelfs hoger zijn dan die in het originele gebruik.

Over Ahrend

Koninklijke Ahrend NV is expert op het gebied van flexibele inrichtingsoplossingen. Ahrend zorgt ervoor dat mensen professioneel, plezierig en productief kunnen werken en studeren door opvallend mooie, functionele en duurzame werk-, leer- en leefomgevingen te creëren. Ahrend wil organisaties helpen hun duurzaamheidsambities te realiseren. Door efficiënt ruimtegebruik en toepassing van duurzame Ahrend-producten verlagen organisaties hun Total Cost of Ownership, terwijl de productiviteit wordt verbeterd. Bezoek voor meer informatie de website: www.ahrend.com.

Foto: Ahrend-directievoorzitter Jacq de Bruin en Albin Kälin, Management CEO van EPEA, bezegelen de samenwerking.

Noot voor de redactie (