Ministerie van Defensie

Description: Drugsrunners, -dealers en drugstoeristen in en om Maastricht krijgen vanaf vandaag regelmatig te maken met de Koninklijke Marechaussee (KMar). De politie in Zuid-Limburg start samen met de KMar een grootschalig offensief tegen drugsoverlast onder de...

Ministerie van Defensie zoekveld.

Marechaussee ingezet bij aanpak drugstoerisme Maastricht

14 januari 2009, 13.31 uur

Drugsrunners, -dealers en drugstoeristen in en om Maastricht krijgen vanaf vandaag regelmatig te maken met de Koninklijke Marechaussee (KMar). De politie in Zuid-Limburg start samen met de KMar een grootschalig offensief tegen drugsoverlast onder de naam BorderlineS.

Het team BorderlineS zal regelmatig grondige acties houden om drugsrunners - en dealers op te pakken en drugstoeristen te ontmoedigen. Alleen vandaag wordt de actie aangekondigd. Marechaussees van BordelineS zijn vandaag voornamelijk actief op de trein van Maastricht naar Luik. Ze controleren passagiers tijdens de uitreis op drugs.

Narcoticahond

Een politieagent loopt met een getrainde narcoticahond langs de passagiers. Marechaussees in burger houden vervolgens mensen aan bij wie de hond drugs ruikt. Nederland heeft een gedoogbeleid. Maar toeristen weten vaak niet dat ze hun gekochte drugs niet mee de grens over mogen nemen. Dat is drugssmokkel.

Overlast

In en om Maastricht houdt het team meer acties, zoals verkeerscontroles en preventief fouilleren. Ook rijden auto's rond met automatische kentekenherkenning. Dit om drugsrunners en -dealers op te pakken. Vooral de runners veroorzaken veel overlast. Zij achtervolgen willekeurige auto's met buitenlands kenteken of rijden hen klem.

Vuist

Het team BordelineS bestaat uit mannen en vrouwen uit de KMar en uit alle geledingen van de politie in Zuid-Limburg. Samen maken ze een vuist tegen de drugsrunners en -dealers die Maastricht en omstreken al jaren onveilig maken.