KNSB

Shorttrackers op medaillejacht bij EK
publicatie: 14-1-2009

Meer informatie over de EK Shorttrack

Hoogland (KNSB) - Vrijdag gaan in Turijn de Europese kampioenschappen shorttrack van start. Binnen de Nederlandse ploeg zullen de ogen vooral gericht zijn op Niels Kerstholt en Annita van Doorn. Kerstholt legde vorig jaar in Ventspils beslag op het zilver in het eindklassement en won de 1000 meter. Van Doorn zorgde op de 500 meter voor goud.

"Ik wil zeker weer een mooi toernooi neerzetten, bovendien heb ik een titel te verdedigen op de 500 meer", aldus Van Doorn. In Ventspils kon ze tot en met de laatste afstand voor de titel rijden en dat smaakt naar meer. Ook met het aflossingsteam ziet Van Doorn mogelijkheden. Zeker met de finalerace van de wereldbeker in Vancouver, waar de vrouwen net naast het brons grepen, in het achterhoofd. "We gaan voor het podium. En als het lekker gaat lopen, dan is alles mogelijk. Dan zit goud er ook in." Ook Niels Kerstholt zal erop gebrand zijn om in Turijn opnieuw mee te strijden om de titel.

Debutant Sjinkie Knegt groeide dit seizoen uit tot een constante factor in de ploeg van bondscoach John Monroe. De 19-jarige junior reikte tijdens de eerste vier wereldbekers drie keer tot de kwartfinales op de 1000 meter en was in Peking slechts vierhonderdste van een seconde verwijderd van een Olympische nominatie. Wat hij van de EK moet verwachten vindt Knegt moeilijk in te schatten. "Ik ga gewoon lekker rijden. Een halve finaleplaats is misschien wel mogelijk." Ploeggenote Van Doorn tipt Knegt als mogelijke kandidaat voor een afstandsmedaille. "Sjinkie zou wel eens voor een verrassing kunnen zorgen".

Olympische nominaties
In Turijn zijn er voor de shorttrackers nominaties te verdienen voor de Winterspelen in Vancouver. Dat kan door op de 500, 1000 of 1500 meter bij de eerste drie te eindigen.
Tot nu toe is alleen Van Doorn verzekerd van een nominatie, door haar vijfde plaats op de 1000 meter tijdens de vierde wereldbeker in Nagano.

Naast Sjinkie Knegt maakt ook Daan Breeuwsma zijn debuut. Bij de dames verschijnen ook Jorien ter Mors en Maaike Vos aan de start van het individuele toernooi. De ploeg bestaat verder uit de ervaren Liesbeth Mau Asam, Sanne van Kerkhof, Freek van der Wart en Rudy Koek. Bondscoach John Monroe zal ter plekke bepalen welke rijders uitkomen in de teams op de aflossing.

Meer nieuws over het EK Shorttrack

- Damesploeg stelt zich voor (met video)

- Junior Knegt als debutant van start

- Sjinkie Knegt debutant op EK (met video)

- Koek verrassend aan de leiding (met video)

Programma EK shorttrack
Vrijdag : 1500 m, voorrondes aflossing 3000 m dames en 5000 m heren Zaterdag: 500 m, halve finales aflossing 3000 m dames en 5000 m heren Zondag: 1000 m, superfinale 3000 m, finale aflossing 3000 m dames en 5000 m heren

Meer informatie over de EK Shorttrack