Nederlandse Politiebond


NPB-OPROEP PTSS LEIDT TOT KAMERVRAGEN

De Partij van de Arbeid-fractie in de Tweede Kamer heeft minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) vandaag vragen gesteld over de erkenning van het fenomeen posttraumatische stressstoornis (PTSS) binnen de Nederlandse politie. Directe aanleiding daartoe is de gisteravond uitgezonden Een Vandaag-reportage over dat onderwerp, waarin door de NPB met kracht werd bepleit dat er meer aandacht moet komen voor de emotionele en psychische verwerkingsproblemen waartoe het politiewerk kan leiden.

Dit zijn de vragen die politiewoordvoerder Attje Kuiken (FOTO) namens de PvdA-fractie aan de minister van BZK heeft gesteld:


1. Heeft u kennis genomen van de uitzending van Eén Vandaag van 13 januari 2009, waarin melding gemaakt wordt van posttraumatische stressstoornis naar aanleiding van de moorden op hoofdagent Cevat en Theo van Gogh?


2. Bent u ook van mening dat de samenleving een bijzondere verantwoordelijkheid heeft jegens politiemensen die letsel oplopen tijdens de uitoefening van hun publieke functie?


3. Deelt u de mening dat ondersteuning bij klachten van lichamelijke en psychische aard, die als gevolg van het werk zijn ontstaan, behoort tot de kern van goed werkgeverschap bij de politie? Bent u van mening dat het voor een goede ondersteuning noodzakelijk is om deze beroepsgerelateerde klachten helder te registreren en kennis op te bouwen over de best mogelijke begeleiding? Zo ja, hoe vindt deze registratie momenteel plaats en hoe wordt binnen de korpsen kennis opgebouwd over de meest effectieve begeleiding?


4. Wilt u in overleg treden met de politieregio's om te zorgen voor een goede registratie van lichamelijk en psychisch letsel, zodat de omvang van de problematiek duidelijk wordt en de betrokken personeelsleden beter in beeld kunnen komen?


5. Bent u bereid onderzoek te starten naar de aard en omvang van letsel dat politiemensen oplopen tijdens hun werk en naar de best mogelijke manier om als werkgever het herstel te begeleiden? Wilt u de kennis uit dit onderzoek verspreiden onder de politieregio's?


6. Wilt u ervoor zorgen dat kennis die elders binnen de overheid, bijvoorbeeld bij het Veteraneninstituut bestaat over de begeleiding van mensen met posttraumatische stressstoornis ook ten goede komt aan medewerkers bij de politie?


7. Bent u bereid om voor politiemensen met een posttraumatische stressstoornis een systeem te ontwikkelen vergelijkbaar met het veteranenvolgsysteem?


8. Kunt u inzicht geven in de manier waarop brandweerkorpsen omgaan met het letsel dat hun personeelsleden oplopen?

Gepubliceerd op 14 januari 2009 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2009.