Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland steunt democratisering Indonesië

14 jan 2009 | Nederland steunt de democratisering en het hervormingsprogramma in Indonesië. Dat verklaarde minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) dinsdag na afloop van besprekingen met President Yudhono, vice-president Kalla en zijn ambtgenoot Wirajuda In Jakarta.

Op de agenda van het tweedaagse werkbezoek van minister Verhagen aan Indonesië staat een groot aantal punten, waaronder de gevolgen van de financiële crisis, de politieke en sociale ontwikkelingen, mensenrechten, de relatie met de Zuid-Oost Aziatische landenverband ASEAN, de aanpak van de situatie in Birma en het geweld in het Midden-Oosten.

'Uit die volle agenda blijkt ook hoezeer de betrekkingen met Nederland zijn gegroeid en verdiept', aldus Verhagen. Met minister Wirajuda stelde hij een partnerschapsovereenkomst vast, waarin de samenwerkingen tussen de twee landen op allerlei gebieden wordt ingevuld.

Hoewel de mensenrechtensituatie in Indonesië aanzienlijk is verbeterd, blijven er volgens Nederland punten van zorg, zoals de toestand in Papoea en op de Molukken. Indonesië stemde op verzoek van minister Verhagen in met een regeringsovereenkomst over de uitbreiding van het ontwikkelingsprogramma op de Molukken

Bij minister van Justitie Mattalata pleitte minister Verhagen voor de afschaffing van de doodstraf en sprak hij over een aantal Nederlanders die in Indonesië zijn gedetineerd. Twee van hen zijn ter dood veroordeeld en wachten nog een herzieningsverzoek af, waarvoor Nederland bij hoge uitzondering de advocaatskosten betaalt. Minister Verhagen vroeg de minister van Justitie geen onomkeerbare stappen te ondernemen.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl