Vrije Universiteit Amsterdam

Neoliberalisme en grensoverschrijdend natuurbehoud en ontwikkeling in Zuidelijk Afrika


* Startdatum: 14-01-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Neoliberalisme en grensoverschrijdend natuurbehoud en ontwikkeling in Zuidelijk Afrika


* Plaats: Aula


* Spreker: B.E. Büscher


* Promotor: prof.dr. A.J. Dietz


* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

De pro-markt ideologie van het neoliberalisme heeft fundamenteel nieuwe vormen aangenomen. Dit blijkt uit een studie naar grensoverschrijdende natuurparken in Zuidelijk Afrika. Bram Büscher onderzocht de effecten van het neoliberalisme op deze parken, in het bijzonder hun intenties om biodiversiteit te beschermen en de lokale bevolking hierbij te helpen ontwikkelen. Hij concludeert dat marktgeoriënteerd beleid de tegenstellingen tussen en binnen deze doelstellingen aanwakkert in plaats van vermindert.

Büscher bestudeerde interventies ter bevordering van grensoverschrijdende natuurparken op regionaal en op lokaal niveau. In ruim twee jaar lokaal veldwerk, voornamelijk rond het `Maloti-Drakensberg Transfrontier Project' tussen Zuid-Afrika en Lesotho, kwam hij er achter dat het discours van het neoliberalisme, die ook deze parken beïnvloedt, zich sinds de jaren 80 heeft aangepast aan toenemend verzet. In een gedetailleerde beschrijving en analyse van lokale ontwikkelingen laat Büscher zien hoe uitvoerders van deze interventies proberen om geijkte neoliberale bestuurstechnieken zoals commercialisering en competitie proberen te institutionaliseren door middel van nieuwe vormen van neoliberale politiek. Deze nieuwe vormen draaien voornamelijk om het stimuleren van inclusieve consensus discoursen, het wegmoffelen van het politieke karakter van interventies en het `marketen' van het gewenste beeld van interventies. Het resultaat is dat het verschil tussen beeld en realiteit in natuur- en ontwikkelingsinterventies verder vergroot wordt. Dit maakt het vervolgens moeilijker problemen op waarde te schatten en helpen op te lossen.

De aandacht die de studie schenkt aan de processen die leiden tot deze situatie leidt tot implicaties voor de manier waarop natuur- en ontwikkelingsbeleid, maar ook andere beleidsterreinen, worden ontwikkeld en uitgevoerd.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam