European Union



Brussel, 15 januari 2009

Voorstellen van de Commissie voor aanvullende maatregelen in de zuivelsector

Sedert enige tijd zijn de prijzen voor melk en zuivelproducten in vrije val; daarom heeft landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel vandaag aanvullende maatregelen ter ondersteuning van de markt in het vooruitzicht gesteld. Volgende week zal de Commissie de uitvoerrestituties voor boter, kaas, vollemelkpoeder en mageremelkpoeder weer instellen. Met de interventieaankopen van boter en mageremelkpoeder wordt begonnen in maart en de Commissie verbindt zich ertoe om, bovenop de vooraf vastgestelde hoeveelheden, extra hoeveelheden aan te kopen via openbare inschrijving. In november heeft de Commissie beslist dat particuliere opslag, ook van in december geproduceerde boter, weer mogelijk wordt met ingang van 1 januari 2009. Dit is veel vroeger dan normaal.

"De ineenstorting van de melkprijzen in de laatste maanden was voor velen een totale verrassing", zegt commissaris Fischer Boel. "Tijdens mijn bezoeken aan de verschillende lidstaten heb ik met veel producenten gesproken en de schrik zit er duidelijk in. De Europese Unie mag niet langer wachten om hen ter hulp te snellen. De in het kader van de gezondheidscontrole ingevoerde maatregelen zullen de zuivelsector weliswaar een nieuw elan geven, maar zij zullen pas vanaf het volgende verkoopseizoen kunnen worden toegepast. Ik ben er vast van overtuigd dat met de maatregelen die ik vandaag heb voorgelegd, de zuivelmarkt grotendeels kan worden gestabiliseerd."

Na de ongeziene prijsstijgingen voor melk en zuivelproducten in 2007 en begin 2008 is de situatie op de zuivelmarkt helemaal omgeslagen. Als gevolg van de grotere aanvoer op de wereldmarkt en de dalende vraag op de interne markt zijn de prijzen voor zuivelproducten sterk gedaald, soms zelfs tot beneden de interventieprijs. Dat heeft duidelijk een weerslag gehad op de aan de melkproducenten betaalde prijs en het einde van de prijsdalingen is nog niet in het zicht.

De interventiemaatregelen voor (vanaf februari geproduceerde) boter en mageremelkpoeder zijn van toepassing van 1 maart tot eind augustus. De eerste 30.000 ton boter en 109.000 ton mageremelkpoeder worden aangekocht tegen een vooraf vastgestelde prijs, namelijk de interventieprijs. Onze verwachting is de het boterquotum snel zal opgebruikt zijn en dat verdere steunmaatregelen nodig zijn. Zoals ook reeds in het kader van de gezondheidscontrole is bepaald, kunnen verdere hoeveelheden worden aangekocht tegen een prijs die wordt vastgesteld in het kader van tweewekelijkse inschrijvingen. Commissaris Fischer Boel heeft haar diensten gevraagd zo snel mogelijk een besluit betreffende het openen van deze inschrijving ter goedkeuring voor te leggen aan het beheerscomité zodat, zodra het maximum van 30.000 ton boter of 109.000 ton mageremelkpoeder is bereikt, de mogelijkheid tot interventie zonder onderbreking blijft doorlopen, wat bij de huidige lage prijzen absoluut aangewezen is.

Het ogenblik is ook gekomen om de uitvoerrestituties nieuw leven in te blazen. Wegens de aanhoudend hoge prijzen op de wereldmarkt waren die restituties sedert juni 2007 opgeschort. Nu de wereldmarktprijzen tot beneden de communautaire interventie- en marktprijzen zijn gedaald, is de concurrentiepositie van onze exporteurs sterk aangetast. Daar komt nog bij dat de financiële crisis en de kredietcrisis de problemen voor onze exporteurs nog veel erger hebben gemaakt. De uitvoerrestituties worden dus weer ingesteld, niet alleen voor boter en mageremelkpoeder, maar ook voor alle andere zuivelproducten waarvoor in het verleden uitvoerrestituties van toepassing waren, vooral vollemelkpoeder en kaas. De restituties voor boter en mageremelkpoeder worden vastgesteld bij openbare inschrijving en over de eerstvolgende offertes wordt volgende week beslist. Met het oog op een efficiëntere werking van de regeling, worden de inschrijvingen voortaan niet één maar twee keer per maand gehouden.

Zoals in het verleden worden bij de toepassing van de uitvoerrestitutieregeling de in het kader van de WTO geldende rechten en plichten in acht genomen. De hoogte van de restituties wordt telkens bepaald op basis van de door de betrokken handelaars ingediende offertes en met inachtneming van de normaal geldende objectieve criteria, om ervoor te zorgen dat de toegekende restituties steeds volledig verantwoord zijn.

De Commissie hoopt met deze maatregelen aan de melkproducenten en de zuivelindustrie duidelijk te maken dat zij bereid is alle middelen die haar ter beschikking staan, aan te wenden om de markt en het producenteninkomen te ondersteunen.