De Friesche Elfsteden


honderdjarig bestaan

Vereniging viert honderdjarig bestaan

Op 15 januari 2009 is het precies honderd jaar geleden dat de Vereniging 'De Friesche Elf Steden' werd opgericht. De Vereniging en met haar natuurlijk de Elfstedentocht is de afgelopen honderd jaar uitgegroeid tot een begrip en wil daarom het jubileumjaar op gepaste wijze vieren. Dat doet ze met haar 30.000 leden, maar ook met een ieder die daar bij betrokken wil zijn. 2009 wordt het Elfstedenjaar! Tijdens een persbijeenkomst werd vanochtend het programma van het jubileumjaar gepresenteerd.

Het gehele jaar worden er door diverse organisaties een keur aan activiteit georganiseerd. De Vereniging zelf organiseert haar jubileumdag op 15 januari 2009 voor haar leden en heeft Tryater, Syb van der Ploeg en Hylke Speerstra specifek gevraagd een bijdrage te leveren aan het jubileumjaar. Deze activiteiten krijgen officieel het 'stempel' van de Vereniging, alhoewel de genoemde drie hun bijdrage voor eigen risico en eigen verantwoordelijkheid organiseren. Daarnaast heeft de Verenging de 19 Elfstedengemeenten gevraagd in 2009 in hun stad een feest te organiseren. Hierbij wordt de route van de Elfstedentocht gevolgd: in februari staat Sneek centraal, in maart IJlst om in december te eindigen in Leeuwarden. Het concert van Syb staat centraal in deze stadsfeesten.

15 januari 2009: stilstaan bij 100 jaar Vereniging de Friesche Elf Steden
Op donderdag 15 januari 2009 is het precies honderd jaar geleden dat de vereniging werd opgericht. Het huidige bestuur wil dit jubileum vieren met haar leden en heeft daarvoor een bijzonder programma samengesteld in stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden. Het programma bestaat onder meer uit een optreden van Rients Gratema, het Fries Jeugd Orkest en Syb van der Ploeg. Daarnaast verschijnt er een speciaal voor dit jubileum geschreven boek, met een unieke uitgave voor de leden van de Vereniging.

Tryater: de 11Stêdetocht, een barre en bizarre tocht Het Friese theatergezelschap Tryater,komt speciaal voor het jubileum met een bijzonder spektakel waar de Elfstedentocht wordt neer gezet: 'De 11Stêdetocht, een barre en bizarre tocht'. Vanaf 20 december aanstaande worden er dagelijks 1200 mensen in 24 bussen van 's ochtends vroeg tot aan het begin van de avond langs de elfstedenroute gereden. Een tocht van 12 uren langs 11 steden: een belevenis als in een droom, historische en po'tische herinneringen aan die momenten, die de Elfstedentocht maakt tot wat het is: een groot, theatraal avontuur. Kijk hiervoor ook op www.11stedetocht.nl .

Syb van der Ploeg: simmer & wintertime, een jaar lang op tour langs de Elf Steden
In het kader van 'schaatsen daar zit muziek in' trekt Syb van der Ploeg een jaar lang langs de Friese Elf Steden. Elke maand doet hij een andere stad aan: om in februari te beginnen in Sneek en in december te eindigen in Leeuwarden. Hij doet dit met nieuwe nummers, speciaal geschreven voor het jubileumjaar en met opvallende gastmuzikanten en Ðoptredens. Tijdens een persbijeenkomst vanochtend in WTC / Expo (de voormalige Frieslandhal, het startpunt van de Elfstedentocht) bracht Syb van der Ploeg het eerste nieuwe Elfstedenlied ten gehore: 'ea komt er wer'. Ook de bijzondere kindermusical over schaatsen waar Syb van der Ploeg momenteel aan werkt is onderdeel van zijn Elfstedentour.