Film over Unicef Ambassadeur Youssou N'Dour 02 december 2008, Den Haag - De Senegalese zanger Youssou N'Dour is door Time Magazine uitgeroepen tot een van de honderd meest invloedrijke personen in de wereld. Over deze bijzondere man, die behalve artiest ook Unicef Ambassadeur is, heeft regisseuse Elizabeth Chai Vasarhelyi een documentaire gemaakt, die vanaf 15 januari in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn.

Youssou N'Dour: popster en voorvechter voor mensenrechten Youssou N'Dour: popster en voorvechter voor mensenrechten

In deze documentaire, getiteld Youssou N'Dour: I bring what I love, volgt Vasarhelyi de zanger twee jaar lang door Afrika, Europa en Amerika. N'Dour verbindt twee werelden met elkaar. In het Westen is hij de internationale popster en in Afrika wordt hij gezien als een 'griot', een traditionele muzikale verteller.

Middelpunt van gesprek
Naast muzikant is N'Dour al ruim dertig jaar als Unicef Ambassadeur voorvechter voor mensenrechten. Dit doet hij in samenwerking met artiesten als Bono, Neneh Cherry en Peter Gabriel tijdens tournees en optredens voor miljoenen trouwe fans. In 2005 bracht N'Dour, een toegeweid sufi moslim, het album Egypt uit. Een religieus album dat tolerantie voor het islamitische geloof moest bevorderen. Maar N'Dours Senegalese landgenoten keurden het op grond van godslastering af. Ook verkoopmaatschappijen retourneerden hun exemplaren van het album en N'Dour werd het middelpunt van gesprek.

De film laat zien hoe N'Dour omgaat met tegenslagen en uiteindelijk steeds weer het publiek voor zich weet te winnen. Youssou N'Dour: I bring what I love opent de deur naar een hoopvol leven met respect voor familietradities, het vertellen van verhalen en het verlangen om muziek met de wereld te delen.

Meer informatie: www.cinemien.nl