Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Deadline indienen voorstellen Enlighten your Research

15 januari 2009

Na het succes van de lichtpadenwedstrijd voor onderzoekers - Enlighten Your Research 2007 - organiseren SURFnet en NWO nu een nieuwe wedstrijd. In deze wedstrijd kunnen wetenschappers een onderzoeksbudget van 20.000 euro winnen en het gebruik van dynamische lichtpaden. Dynamische lichtpaden zijn dankzij het GigaPort-project eind 2008 via SURFnet beschikbaar voor de wetenschap in Nederland.

Wedstrijd en prijs
Tot 15 januari kunnen researchers onderzoeksvoorstellen, waarin lichtpaden een duidelijke meerwaarde hebben, indienen. De projecten worden door een jury samengesteld door NWO en SURFnet, in twee rondes beoordeeld. De jury nomineert tien voorstellen voor de eindronde in mei. Als de genomineerden het voorstel verder uitwerken ontvangen ze in ieder geval 5.000 euro.

De uiteindelijke drie winnaars van Enlighten your Research krijgen de mogelijkheid om vanaf maximaal 5 locaties voor een jaar lang gebruik te maken van dynamische lichtpaden. Deze hebben een maximale capaciteit van 1 Gbit/s. Daarnaast biedt SURFnet ondersteuning om de lichtpaden te realiseren en een geldbedrag van 20.000 eurp om het gebruik van lichtpaden daadwerkelijk in huin onderzoek te integreren.

Wat is een dynamisch lichtpad en wat kan ik ermee? Met het SURFnet6 netwerk beschikken wetenschappers in Nederland over één van de snelste netwerken ter wereld. Dit netwerk betekent een enorme impuls voor data-intensief wetenschappelijk onderzoke nu we grote datastromen over een 'eigen snelweg' kunnen sturen buiten het reguliere internet om. Deze snelweg noemen we een lichtpad.

Een snelle, betrouwbare en veilige verbinding tussen jou en een collega elders. Tussen jou en een lab aan de andere kant van het land. Efficiënter onderzoek doen, of juist iets onderzoeken dat voorheen onmogelijk was. Het netwerk van SURFnet biedt wetenschappers ongekende, nieuwe mogelijkheden om samen te werken en faciliteiten te delen. Een dynamisch lichtpad kan eenvoudig via een webinterface, of geheel automatisch door een applicatie, tot stand gebracht worden tussen twee punten in het netwerk. Een dynamisch lichtpad wordt als het ware net zo gemakkelijk opgezet als een telefoonverbinding.


* Wedstrijdvoorwaarden

* Algemene informatie over wedstrijd