Gemeente Drechterland

22-12-2008

Bijeenkomst voor ouders over alcohol- en drugsgebruik

Op donderdagavond 15 januari 2009 wordt in Loods 2 in Hoogkarspel een bijeenkomst georganiseerd voor alle ouders uit de gemeente Drechterland. Hierin wordt voorlichting gegeven over mogelijke risicoâs van alcohol- en drugsgebruik onder kinderen. Ouders vertellen hun ervaringen.

Afgelopen 17 november was een kleine groep ouders in jeugdcentrum Loods 2 in gesprek gegaan met de Brijder Stichting, het jeugdwerk Drechterland en de gemeente.

Het thema; âbewustwording van ouders voor de risicoâs waarin kinderen kunnen opgroeienâ, werd op hun initiatief aan de kaak gesteld. Ondanks de hoge nieuwswaarde, vooral in het licht van overmatig alcohol en druggebruik door jongeren, ervaren deze ouders dat er nog altijd weinig openheid is over dit onderwerp. âJe hangt nou eenmaal de vuile was niet buitenâ, wordt er vaak gezegd. Ook opmerkingen als âmij overkomt dat nietâ, zijn veel gehoorde uitspraken. Maar kinderen kunnen buiten het gezichtsveld van ouders in risicovolle situaties belanden. In het gesprek op 17 november vroegen de aanwezige ouders zich af wat ze, samen met andere ouders, kunnen doen om meer openheid over dit onderwerp te krijgen en zodoende de signalen van onze kinderen beter te leren (h)erkennen. Daarom wordt op 15 januari 2009 een vervolgbijeenkomst georganiseerd.

Een aantal trieste gebeurtenissen in relatie tot het gebruik van middelen heeft iedereen in de regio geschokt. Hoewel de gemeenten maatregelen nemen om alcohol- en druggebruik te verminderen, is dit niet altijd direct voor iedereen zichtbaar. De ouders die maandag bijeen waren vinden dat
er ook een taak bij hen ligt. Met andere ouders willen zij in gesprek en gezamenlijk een netwerk gaan vormen, waardoor signalen van jongeren eerder opgemerkt worden. De ongeruste ouders hebben daarbij de hulp gevraagd van de Brijder Stichting, het jeugdwerk Drechterland en de gemeente. Deze organisaties willen dit initiatief graag ondersteunen.