Gemeente Scheemda


Workshop Gronings

De `Oldambtster Grunneger Schriefwedstried' is weer begonnen, als onderdeel van de ` Previnzioale Schriefwedstried'. De deelnemende gemeenten in dit gebied zijn Bellingwedde, Scheemda en Reiderland.

In het kader van deze 'schriefwedstried' organiseren de bibliotheken een stoomcursus Gronings.

Als u hulp kunt gebruiken bij het schrijven in het Gronings dan krijgt u inzicht in de beginselen van de grammatica. Misschien vindt u dat de opbouw van uw verhaal of gedicht beter kan. In dat geval krijgt u tips om uw bijdrage op een hoger niveau te brengen. Aly Freye, docente schrijven en Jan Glas, dichter, zijn aanwezig om u te helpen. Beide hebben hun sporen verdiend in het schrijven in de Groninger taal en hebben prijzen gewonnen voor hun werk.

U bent van harte welkom op donderdagavond 15 januari 2009 van 19.30 - ca. 21.30 uur in de bibliotheek te Scheemda, Stationsstraat 11.

Voor deelnemers aan de `Oldambtster Grunneger Schriefwedstried' is de cursus helemaal gratis. Niet-deelnemers betalen EUR 2.50 incl. koffie of thee. Graag aanmelden op telefoonnummer 0597- 591860.

U hebt tot 8 februari 2009 de tijd een zelfbedacht verhaal of gedicht, fantasie of herinnering, tweespraak of anekdote in te sturen naar k.eerkes@mijneigenbibliotheek.nl .

De verdere belangrijkste regels voor deelname zijn:


- Maximaal 1000 woorden ( ca. 2 kantjes A-4 getypt of 3 kantjes geschreven)


- maximaal 2 verhalen


- maximaal 4 gedichten


- in het Groningse dialect geschreven


- vanaf groep 4 basisschool

Een vakkundige jury beoordeelt de toegezonden werkstukken. Alle bijdragen worden gebundeld in een boekje.

De winnaars van de Oldambtster Schriefwedstried gaan door naar de Provinciale Schriefwedstried. Behalve een regionale prijs valt er dus ook een provinciale prijs te verdienen.

Op 31 maart 2009 zal de feestelijke prijsuitreiking plaatsvinden in `het Oude Wapen' in Blijham. Op deze avond verzorgt de Groningse zangeres Wia Buze de muziek.