Universiteit Maastricht

Keywords: wetenschapsagenda

Trefwoorden: kanker, pijn, onderbehandeling

Promotie Mw.drs. Maria H.J. van den Beuken-van Everdingen in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotores: Prof.dr.M . van Kleef: Prof.dr..H.C. Schouten; co-promotores: Dr.J. Patijn: Mw.dr. J.M. de Rijke, Vlissingen. Titel: "Symptoms in Patients with Cancer".

Donderdag 15 januari 2009, 14.00 uur

Pijn is één van de meest gevreesde en meest voorkomende symptomen bij patiënten met kanker. Ondanks de toegenomen aandacht voor, en de toegenomen kennis over pijn en pijnbehandeling is de prevalentie van matig tot ernstige pijn bij deze patiëntengroep de afgelopen veertig jaar niet gedaald. Van de patiënten tijdens actieve antikanker behandeling heeft een kwart matig tot ernstige pijn. Van de patiënten met een vergevorderd stadium van kanker heeft de helft matig tot ernstige pijn. Bijna de helft van de patiënten wordt onderbehandeld voor pijn. De meeste kans op onderbehandeling hebben patiënten met een laag opleidingsniveau en patiënten in een relatief goede conditie.

Trefwoorden: vermoeidheidsklachten, burnout, langdurige vermoeidheid
Promotie Mw.drs. Stephanie S. Leone
in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotor: Prof.dr. J.A. Knottnerus ; co-promotores: Dr.ing. IJ. Kant: Dr.M.J.H. Huibers.
Titel:"Unravelling fatigue in the working population: Course,consquences, and its association with burnout".
Vrijdag 16 januari 2009, 12.00 uur

In dit proefschrift is het beloop van vermoeidheidsklachten bij werknemers onderzocht. Ernstige vermoeidheidsklachten blijken een zeer ongunstig beloop te hebben. Van een groep ernstig vermoeide werknemers bleek na 4 jaar 57 % nog steeds ernstig vermoeid te zijn. Ook werd het beloop van twee verschillende uitingsvormen van vermoeidheid vergeleken, namelijk langdurige vermoeidheid en burnout. Er zijn verschillen in kenmerken, voortgang en prognostische factoren gevonden tussen burnout en langdurige vermoeidheid. Indien burnout en vermoeidheid samen voorkomen is het beloop ongunstiger dan wanneer ze apart voorkomen. Het lijkt belangrijk om burnout en vermoeidheid te onderscheiden en het samen optreden van deze aandoeningen te voorkomen.