Universiteit Twente

Eerste Nederlandse masteropleiding risicomanagement van start

Pieter van Vollenhoven verzorgt het openingscollege

Hoewel het beheersen van risico's in de huidige samenleving actueler is dan ooit, kende Nederland nog geen opleiding op het gebied van risicomanagement op academisch niveau. De Universiteit Twente brengt daar verandering in en start een masteropleiding risicomanagement. Op donderdag 15 januari gaat deze opleiding feestelijk van start. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven verzorgt het eerst college.

Toenemende complexiteit en nieuwe technologieën zorgen voor een toenemende behoefte aan onderzoek en scholing op het gebied van risicomanagement. Volgens prof. dr. Peter Boorsma, initiator van de eerste Master Risicomanagement in Nederland, is dit reden om te starten met een nieuwe opleiding geheel gericht op risicomanagement. Deze postacademische deeltijdopleiding is bestemd voor deelnemers die werk en studie combineren. De opleiding ondersteunt een carrière als risicomanager of risicomanagementadviseur en duurt tweeënhalf jaar.

Vanuit de markt is er met veel interesse gereageerd op de nieuwe opleiding. Zo hebben zich deelnemers aangemeld vanuit ondermeer een woningcorporatie, een gemeente, een ministerie, de Tweede Kamer en diverse toonaangevende bedrijven (o.a. Essent, Vitens en PricewaterhouseCoopers). De functies van de deelnemers lopen uiteen van voorzitter van de Raad van Bestuur tot adviseur asset management en van adviseur risicoanalyse tot manager financiën.

Pieter van Vollenhoven

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven verzorgt het openbare openingscollege van de nieuwe masteropleiding. Hij gaat in op thema's als de relatie tussen veiligheid en economie, veiligheid als kerntaak van de overheid en veiligheid als eigen verantwoordelijkheid van burgers en organisaties. Daarnaast zal hij ingaan op het belang van veiligheidswetgeving, normen en richtlijnen, en het leren van ervaringen van elders. De relatie tussen organisatie en omgeving staat hierbij centraal. Van Vollenhoven zal verder een aantal praktijkvoorbeelden bespreken en in discussie treden met de kersverse deelnemers.

Van Vollenhoven is nationaal en internationaal nauw betrokken bij de veiligheidszorg. In 1975 werd hij adviseur van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat op het gebied van de verkeersveiligheid. Sindsdien was en is hij voorzitter van vele organisaties op het gebied van veiligheid, zoals de Raad voor de Verkeersveiligheid, de Spoorwegongevallenraad, de Raad voor Transportveiligheid en sinds begin 2005 de Onderzoeksraad voor veiligheid. Ook internationaal is hij actief op het gebied van de transportveiligheid: zo is hij medeoprichter en board member van de European Transport Safety Council en medeoprichter en chairman emeritus van de International Transportation Safety Association. Sinds 1 oktober 2005 is Van Vollenhoven werkzaam als praktijkhoogleraar Risk Management aan de Universiteit Twente.

Programma

Het dagprogramma van de openingsdag bestaat uit een openbaar en een besloten gedeelte. De opening van de opleiding geschiedt door prof. dr. Ed Brinksma de nieuwe Rector Magnificus van de UT en prof. dr. Paul van Loon, decaan van de faculteit Management en Bestuur. Verder verzorgt prof. dr. Peter Boorsma een (besloten) college.