Met gemeenten meer personeel in het onderwijs

09/01/2009 11:34

SBO

Persuitnodiging

Hoe krijgen gemeenten meer mensen aan het werk en scholen meer personeel? Door meer met elkaar samen te werken. Om dat te stimuleren spreken staatssecretarissen Jetta Klijnsma (SZW) en Marja van Bijsterveldt of Sharon Dijksma (OCW) met scholen en gemeenten over diverse financiële regelingen en de noodzaak van sterke samenwerking. Het nieuwe Wetsvoorstel Stimulering Arbeidsparticipatie (Stap) biedt hiervoor bijvoorbeeld mogelijkheden. De bijeenkomsten 'Met gemeenten meer personeel in het onderwijs' vinden plaats op 15 januari (Eindhoven), 29 januari (Arnhem) en 5 maart (Zwolle).

Het aantrekken van tijdelijk extra ondersteunend onderwijspersoneel, zoals bijvoorbeeld conciërges, met behulp van loonkostensubsidies en participatieplaatsen verlaagt de werkdruk bij leraren en verhoogt de kansen op werk bij werklozen. Ook meer leraren in combinatiefuncties zorgt voor meer personeel zoals in de combinatie onderwijs/sport of onderwijs/cultuur. Hiervoor hebben gemeenten rijksoverheidgeld ontvangen.

In augustus 2008 bleek uit een panelonderzoek van het SBO dat van bijna 2500 schoolbestuurders en schoolleiders ruim tachtig procent onder voorwaarden interesse heeft voor ondersteuners via bijvoorbeeld participatieplaatsen en loonkostensubsidies. Verder heeft meer dan zestig procent interesse in combinatiefuncties. Toch worden de mogelijkheden onderbenut.

Programma Eindhoven (Regardz Gele Kegels, Kennedyplein 1-5, 56911 ZS)

10.30 uur: Ontvangst met koffie en thee

11.00 uur: Opening door dagvoorzitter Hester Macrander

11.05 uur: 'Als ik iets niet zou willen missen' (video)

11.10 uur: Presentatie door wethouder Marriët Mittendorff (oa. van Onderwijs)

11.25 uur: 'Met vereende krachten' (interview met staatsecretarissen Marja van Bijsterveldt (OCW) en Jetta Klijnsma ( SZW)

12.00 uur: Paneldiscussie met staatssecretarissen, wethouder en schoolleider

12.25 uur: Afronding en aansluitend netwerklunch

De programma's en locaties van de bijeenkomsten in Arnhem en Zwolle staan op www.onderwijsarbeidsmarkt.nl. Daar staat bijvoorbeeld ook informatie over diverse gemeentelijke regelingen en de helpdeskfunctie van het SBO.

Aanwezig zijn bestuurders, managers en personeelsfunctionarissen van het onderwijs en wethouders Onderwijs en Sociale Zaken, directeuren en medewerkers van gemeentelijke diensten. Het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) uit Den Haag organiseert het geheel.





http://www.onderwijsarbeidsmarkt.nl