Prinses Laurentien overhandigt Boek van Belang aan Voorzitter van de Tweede Kamer

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden overhandigt donderdag 15 januari het Boek van Belang aan de voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw G.A. Verbeet. De overhandiging vindt plaats in het gebouw van de Tweede Kamer om 10.00 uur.

Met het Boek van Belang willen de initiatiefnemers brede (inter)nationale aandacht vragen voor het belang van geletterdheid. Vele bekende Nederlanders ondersteunen dit project door in het Boek van Belang een bijdrage te leveren waarin zij aangeven waarom het belangrijk is om te kunnen lezen en schrijven.

Het Boek van Belang is een gezamenlijk initiatief van Amsterdam Wereldboekenstad, Stichting Lezen & Schrijven en de Global Campaign for Education (GCE), een wereldwijde campagne voor het recht op goed onderwijs voor iedereen.

Prinses Laurentien, beschermvrouwe van Amsterdam Wereldboekenstad, schreef het voorwoord in het Boek van Belang.

Met het Boek van Belang willen de initiatiefnemers de problematiek van het niet kunnen lezen en schrijven op de agenda te zetten. Na de overhandiging aan de Tweede Kamervoorzitter Verbeet, die de eerste bijdrage zal schrijven, reist het boek het land door en steunen vele bekende Nederlanders de actie door in het boek een (handgeschreven) bijdrage te leveren waarin zij aangeven wat het belang van lezen en schrijven is. Het betreft mensen uit verschillende disciplines zoals politiek, sport, bedrijfsleven, presentatoren, schrijvers en acteurs/musicalartiesten. Onder andere Hedy d'Ancona, Abdelkader Benali, Marjan Berk, Floris Jan Bovelander, Pia Dijkstra, Gerda Havertong, Catherine Keyl, Alexander Rinnooy Kan en Chris Tates hebben toegezegd hun medewerking te verlenen.

In Nederland zijn anderhalf miljoen volwassenen laaggeletterd; zij kunnen niet of bijna niet lezen en schrijven. Wereldwijd kunnen zelfs meer dan 800 miljoen mensen, waarvan tweederde vrouw is, niet lezen en schrijven. Taal en lezen vormen de sleutel tot elkaar, tot de samenleving, tot welzijn, gezondheid en tot het kunnen opkomen voor je rechten. Daarom verdient het belang van geletterdheid brede (inter)nationale aandacht.

Woensdag 22 april, de internationale actiedag van de Global Campaign for Education, wordt het boek tijdens de officiële slotbijeenkomst van Amsterdam Wereldboekenstad gepresenteerd. Het Boek van Belang wordt in dezelfde week op scholen in Nederland gebruikt om een les te geven over analfabetisme en laaggeletterdheid.

Noot voor redacties (