Gemeente Rotterdam

De parkeergarage aan de Grotemarkt in het Laurenskwartier in het centrum van Rotterdam wordt per 15 januari gesloten. De parkeergarage wordt gesloopt om plaats te maken voor bouw van de Markthal, inclusief een nieuwe ondergrondse parkeergarage.

Tijdens een informatieavond voor omwonenden en ondernemers in november vorig jaar is de sluiting reeds aangekondigd. Naast de parkeergarage worden ook de scholen en de buitenschoolse opvang op deze locatie gesloopt. De Jan Prinsschool en Willibrordschool zijn in de kerstvakantie verhuisd naar de locatie van het voormalige Zadkine college aan de Nieuwstraat, dat voor deze gelegenheid ingrijpend is verbouwd.

Met de sluiting van de garage neemt de parkeercapaciteit in het Laurenskwartier tijdelijk af. Met name bezoekers die tijdens marktdagen op dinsdag en zaterdag per auto naar het Laurenskwartier komen, moeten hiermee rekening te houden. Bezoekers wordt geadviseerd met het openbaar vervoer of per fiets naar de binnenstad te reizen. Fietsers kunnen hun fiets gratis stallen in de fietsstallingen aan de Meent en Binnenrotte. Het autoverkeer wordt via het parkeergeleidingssysteem doorverwezen naar andere garages in de omgeving van het Laurenskwartier. Verder wordt automobilisten geadviseerd zoveel mogelijk gebruik te maken van de P+R faciliteiten aan de rand van de stad.

De Markthal, een ontwerp van Winy Maas van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV, wordt een spectaculair gebouw met een mix aan functies: markt, winkels, horeca en appartementen. Ook wordt er onder de Markthal een parkeergarage gebouwd met ruim 1.100 parkeerplaatsen. Dat betekent een flinke uitbreiding van de huidige parkeercapaciteit van 320 parkeerplaatsen. De bouw van de Markthal sluit aan bij ontwikkelingen in de binnenstad als onderdeel van de Stadsvisie 2030. Het gebied wordt ontwikkeld tot een kwaliteitsplek voor ontmoeting, verblijf en vermaak voor bewoners, bedrijven en bezoekers. De komende jaren investeert de gemeente in onder meer de buitenruimte, woningen (5.000 tot 2015), kantoorruimte (800.000 vierkante meter), verkeer en vervoer (onder andere 3.000 extra parkeerplaatsen) en cultuur en leisure (80.000 m2).

Op de website www.bereikbareregiorotterdam.nl is de meest actuele verkeersinformatie te vinden over Rotterdam. Ook treft u hier informatie over parkeren.

Bron: Bestuursdienst, 14-01-2009