Handboek voor het zelf aanpakken van bureaucratie

Handboek voor het zelf aanpakken van overbodige bureaucratie

Staatssecretaris Bijleveld neemt 'Kafka in de polder' in ontvangst

Staatssecretaris Bijleveld neemt donderdag 15 januari uit handen van de Kafkabrigade het boek 'Kafka in de polder' in ontvangst. 'Kafka in de polder' is een handboek voor het opsporen en aanpakken van overbodige bureaucratie. In dit boek draagt de Kafkabrigade haar kennis en methoden over voor het bestrijden van overbodige bureaucratie. De praktijkvoorbeelden in het boek zijn onder meer afkomstig uit de tien zaken die de Kafkabrigade in opdracht van de staatssecretaris heeft opgepakt en opgelost. Verbeteringen die de Kafka-aanpak heeft opgeleverd zijn bijvoorbeeld:
- Mensen die met elkaar willen trouwen, hoeven niet langer uittreksels uit het geboorteregister op te halen of op te vragen in hun geboorteplaats. Ook verklaringen van ongehuwd zijn voor mensen die langere tijd in het buitenland hebben verbleven en die hun kind willen erkennen, zijn niet langer nodig. Hetzelfde geldt voor overlijdensverklaringen uit het buitenland. Dat al deze verklaringen niet langer nodig zijn komt door de vernieuwingen van de burgerlijke stand en de gemeentelijke basisadministratie (GBA) waarbij het GBA leidend is geworden. Informatie die reeds bij de overheid bekend is hoeft dus niet langer bij diezelfde overheid te worden opgevraagd en opnieuw aan deze overheid te worden verstrekt.
- Chronisch zieken en gehandicapten hoeven niet langer steeds weer opnieuw medische verklaringen te overleggen om in aanmerking te komen voor vervoersvergoedingen. Chronische ziekten verdwijnen niet en als iemand bijvoorbeeld geen benen meer heeft, is het belachelijk om dit steeds opnieuw te moeten aantonen.
- Mensen die uitkeringen van verschillende instanties ontvangen, zitten niet langer 'gevangen' tussen die organisaties. Als instanties onderling bedragen moeten verrekenen doen ze dat onderling en niet langer via de ontvanger van de uitkeringen. De ontvanger ontvangt het verrekende bedrag. Hij weet nu hoe groot zijn inkomen is, terwijl dat voorheen volstrekt ondoorzichtig was.

Daarnaast leert de Kafkabrigade de overheid dat het instellen van een ' Kafkaknop' een goed idee is. Uit de casus blijkt dat professionals vaak goed in staat zijn te herkennen of een regel wel of niet op de betreffende persoon slaat. Het zou mogelijk moeten zijn via de zogenaamde ' Kafkaknop' een regel buiten werking te stellen als deze regel de burger schaadt.

De staatssecretaris heeft de Kafkabrigade gevraagd dit handboek te maken zodat overheden en uitvoeringsinstanties nu zelf kunnen zoeken naar praktische en verstandige oplossingen als burgers klem komen te zitten tussen onlogische regels. Het handboek is ook in de boekhandel verkrijgbaar.

Noot aan redacties (

RVD Mediafeed