Provincie Noord-Brabant

Persbericht

Datum 14 januari 2009 Nummer 13

Om schade te voorkomen Agrariërs kunnen ganzen weer verjagen

Met ingang van 15 januari 2009 (08:00 uur) is de schadebestrijding van watervogels weer toegestaan. De jacht op de wilde eend blijft gesloten.

Het college van Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Brabant heeft dat besloten na overleg met deskundige organisaties op het gebied van klimaat, landbouwschade en faunabeheer. Jagers die in het bezit zijn van een ontheffing voor het verjagen van overwinterende ganzen, smienten en knobbelzwanen, kunnen deze vanaf morgen weer gebruiken.

Schadebestrijding voor deze soorten was tijdelijk niet mogelijk omdat de dieren door de sneeuw niet bij hun voedsel, gras, konden komen. Onder die omstandigheden wordt het overleven al extra moeilijk. Jagen kan dan een te grote negatieve invloed op de populatie hebben. Nu het dooit, is de sneeuw in Brabant weg. De beschikbaarheid van voedsel voor watervogels is hiermee grotendeels hersteld.

De jacht op de wilde eend blijft gesloten. Eenden zijn afhankelijk van open water en er ligt nog ijs. Schuilmogelijkheden en de beschikbaarheid van voedsel zijn hierdoor beperkt. De jacht op de wilde eend zou onder normale omstandigheden tot 31 januari 2009 zijn geopend. Als voor die tijd het ijs volledig verdwenen is, wordt de jacht weer vrijgegeven.