Voedsel en Waren Autoriteit

Vaak conserveermiddelen in verf voor kinderen

15 januari 2009 - nieuwsbericht

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft speelgoedverf en -lijm onderzocht op de aanwezigheid van conserveermiddelen. Kinderen kunnen met hun huid in contact komen met dit chemische speelgoed wat huidreacties kan veroorzaken. Voor conserveermiddelen in speelgoedverf en -lijm bestaat echter geen wettelijke norm.

Om te achterhalen in welke mate conserveermiddelen in speelgoedverf en
-lijm voorkomen, heeft de VWA verkennend onderzoek gedaan. Het chemische speelgoed verf en lijm is daarbij getoetst aan de norm voor vingerverf. Voor conserveermiddelen in vingerverf bestaan namelijk wel wettelijke limieten.
In 18 van de 24 onderzochte monsters verf zijn conserveermiddelen aangetroffen boven de grenswaardes die gelden voor vingerverf. In de lijmen zijn weinig conserveermiddelen gevonden.

Kinderen komen via verschillende producten in contact met conserveermiddelen. Naar aanleiding van de resultaten van het verkennend onderzoek adviseert de VWA de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een Europese norm voor conserveermiddelen in chemisch speelgoed te laten ontwikkelen. Hiermee moet de totale blootstelling van kinderen aan conserveermiddelen verminderen.

Meer informatie:

- Marktinventarisatie chemisch speelgoed