Universiteit Twente

UT-spinoff Progentix tekent investeringsovereenkomst met Amerikaans bedrijf

Maximaal $80 miljoen voor ontwikkeling botvervangers

Progentix Orthobiology, een spinoff onderneming van de Universiteit Twente, heeft een belangrijke investeringsovereenkomst gesloten met het Amerikaanse bedrijf NuVasive. Progentix ontwikkelt synthetische botvervangingsproducten, en werkt nauw samen met het Instituut voor Biomedische Technologie (BMTI) van de UT.

Progentix ontwikkelt botvervangende materialen met een bijzondere microstructuur die de eigen botgroei van de patiënt stimuleert: bij reparaties aan beschadigd botweefsel helpt de technologie lichaamseigen herstel op gang. Dankzij de nieuwe overeenkomst kan Progentix een beslissende stap zetten in de verdere ontwikkeling en commercialisering van deze innovatieve materialen: NuVasive ontwikkelt een nieuwe generatie producten voor minimaal invasieve ruggenwervelchirurgie, en ziet goede mogelijkheden om de botvervangers hiervoor in te zetten.

NuVasive investeert aanvankelijk 15 miljoen dollar in de UT-spinoff. Dit kan de komende jaren oplopen tot 80 miljoen, en bovendien heeft NuVasive de exclusieve optie om Progentix op termijn over te nemen.

Progentix, opgericht door dr. Joost de Bruijn, komt voort uit de groep Tissue Regeneration van prof. Clemens van Blitterswijk. In deze onderzoeksgroep wordt nieuwe technologie ontwikkeld die het menselijk lichaam helpt om op eigen kracht beschadigd weefsel te herstellen, bijvoorbeeld door uit (stam)cellen nieuw botweefsel te laten groeien. Regeneratieve geneeskunde gaat daarmee niet uit van kunstmatige oplossingen, maar van de herstelkracht van het menselijk lichaam. Het Instituut voor Biomedische Technologie (BMTI) van de UT is initiatiefnemer en trekker van een groot onderzoeksprogramma op dit gebied, en Progentix is een belangrijke industriële partner in dit programma, genaamd Translational excellence in Regenerative Medicine (TeRM).

Meer informatie over de overeenkomst in de persberichten van NuVasive en Progentix.

Contactpersonen voor de pers: Joost de Bruijn, CEO Progentix, (030) 2297280 of Wiebe van der Veen, communicatie UT, tel (053)4894244.

Laatst gewijzigd op 15-01-2009 09:47:03 door Webmaster