Airtricity krijgt vergunning grootste windpark

15/01/2009 10:00

Airtricity

Ontwikkeling windmolenpark in Noordzee stap dichterbij

Amsterdam, 15 januari 2009 - Airtricity - de duurzame energie divisie van Scottish and Southern Energy (SSE) - heeft vandaag bekend gemaakt dat het van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat de vergunning heeft gekregen om ca. 40 kilometer voor de kust bij Hoek van Holland het grootste windmolenpark van Nederland te ontwikkelen.

Het windpark 'West-Rijn' heeft een potentiële energiecapaciteit van 260 Megawatt (MW), wat voldoende is om ca. 290.000 huishoudens van stroom te voorzien. Mits ontwikkeld wordt West-Rijn mogelijk het grootste windpark van Nederland, aangezien de bestaande windparken een capaciteit van maximaal 141 MegaWatt (MW) hebben. Daarmee levert West-Rijn een grote bijdrage aan de noodzakelijke verduurzaming van de energieproductie in Nederland en aan de doelstelling van Nederland om in 2020, 6000 MW via windparken op zee te produceren.

Airtricity is met een team van experts meer dan vier jaar bezig geweest om de zeer uitgebreide vergunningenprocedure te doorlopen. De procedure betrof onder ander een omvangrijke Milieu Effect Rapportage en verschillende publieke inspraakprocedures. De volgende stap is om financiële ondersteuning in het kader van de SDE (' Stimulering Duurzame Energie' ) regeling te verkrijgen, via het ministerie van Economische Zaken.

Paul Dowling (CEO, Airtricity):

"Dit is een grote stap voor SSE en voor de Nederlandse wind energie industrie, omdat voor het eerst in 7 jaar weer een vergunning wordt verleend voor het bouwen van een windpark op zee. De Nederlandse markt is belangrijk voor SSE en door de ontwikkeling van het 'West-Rijn' windpark kunnen we in deze markt een leidende rol spelen.

Over Airtricity

Airtricity is de duurzame energie divisie van Scottish and Southern Energy (SSE) en is onder andere verantwoordelijk voor de ontwikkeling van windparken op land en op zee en van waterkracht projecten. Airtricity is actief in een groot aantal landen in Europa (o.a. het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Zweden, Duitsland, Portugal, Nederland) en Azië (China). Tot op heden heeft Airtricity in deze landen meer dan 40 windmolenparken met een totaal vermogen van meer dan 1500 MW ontwikkeld. Een van de belangrijkste projecten van Airtricity is het offshore wind project ' Greater Gabbard', dat voor de westkust van het Verenigd Koninkrijk wordt ontwikkeld. Dit project wordt met 504 MW het grootste offshore windpark van de wereld. Hiermee heeft Airtricity een leidende rol in de ontwikkeling van duurzame energie projecten.