GroenLinks

GroenLinks past Initiatiefwet Vaderverlof aan

15 januari 2009

Ineke van Gent en Femke Halsema komen met een aangepast voorstel voor het Vaderverlof. Tijdens het debat over verlofregelingen morgen in de Kamer hoopt Ineke van Gent een Kamermeerderheid achter het Vaderverlof te krijgen. Ook zal zij minister Donner de nota Werken zonder zorgen?! overhandigen met daarin voorstellen om ouders die werk en zorg moeten combineren daadwerkelijk te ondersteunen.

Wijziging Initiatiefwet Vaderverlof
Tijdens de behandeling van het Vaderverlof werd duidelijk dat het initiatief in de huidige vorm niet op een Kamermeerderheid kan rekenen. Partijen konden zich niet vinden in de financiering en in de lengte van het verlof. De Initiatiefwet Vaderverlof kon al rekenen op de steun van de SP. Door de wijzigingen die de initiatiefnemers nu voorstellen, hopen zij dat ook de PvdA, de PVV en de Partij voor de Dieren zich achter het Vaderverlof zullen scharen.

GroenLinks is daarom bereid in te leveren op de lengte van het verlof. Van Gent: Ik heb liever iets dan niets. Om kans te maken op een Kamermeerderheid hebben we de PVV hard nodig. En de PVV heeft heel duidelijk gemaakt dat zij alleen kan instemmen met een verlof van vijf dagen."

Financiering niet meer door werkgevers
De financiering door werkgevers is voor GroenLinks nooit een principieel punt geweest. Er is gekozen voor financiering door de werkgevers simpelweg omdat de huidige twee dagen kraamverlof voor vaders ook op die manier worden betaald. Ineke van Gent en Femke Halsema stellen nu voor om de financiering te laten lopen via het Algemeen Werkloosheidsfonds. Dat fonds wordt gefinancierd uit de WW-premies. Het grote voordeel van deze manier van financieren is dat de lasten eerlijker worden verdeeld over alle werkgevers. Ook het zwangerschaps- en bevallingsverlof en het adoptieverlof worden via het Algemeen Werkloosheidsfonds gefinancierd.

Kabinet wil liever falen dan betalen
Het kabinet bewijst alleen lippendienst aan het belang van een goede combinatie arbeid en zorg. Als het op daden aankomt, laat het kabinet het afweten. GroenLinks zal de minister daarom morgen de nota Werken zonder zorgen?! overhandigen met daarin allerlei voorstellen die wel werken.

Al eerder heeft Ineke van Gent voorgesteld om de uitbreiding van het ouderschapsverlof aan te grijpen om de regeling beter toegankelijk te maken voor de lage inkomens. In navolging van de FNV stelt Van Gent voor om mensen de keus te geven tussen een half jaar ouderschapsverlof tegen 50% van het Wettelijk Minimum Loon of drie maanden tegen 100%. Het kabinet wil daar niet aan, want dat kost geld.

Van Gent: Het kost alleen maar geld omdat er dan meer mensen gebruik van gaan maken. Ouders krijgen geen cent meer uitbetaald. Het kabinet wil liever falen dan betalen. Het is hetzelfde liedje als bij de kinderopvang. Burgers moeten vooral niet gebruik gaan maken van arbeid en zorgvoorzieningen waar ze recht op hebben, want dan zit het kabinet met een financieel probleem. Ik noem dat echter geen tegenvaller, maar een meevaller. Uit onderzoek blijkt ook dat werkgevers positieve effecten zien van verlof in de vorm van hogere arbeidsproductiviteit en lager ziekteverzuim.

Ineke van Gent