Gemeente Enkhuizen

Tweede bijeenkomst Stadsvisie Enkhuizen 2030: Het Comité van Kritische Vrienden

Het Peperhuis was dinsdag 13 januari gevuld met zon honderd geïnteresseerde inwoners en een comité van elf Kritische Vrienden. Jong en oud gingen met elkaar in debat over de belangrijkste themas die voortkwamen uit het Stadsdebat. Sommige discussies waren vlammend; ze zorgden voor nieuwe inzichten en scherpe aanvullingen voor onze toekomstvisie van 2030.

Toerisme, sport en recreatie
Het watertoerisme versterkt het imago van de stad, daarover was iedereen het eens. Maar Enkhuizen heeft meer te bieden, was de conclusie, dus vergeet ook bijvoorbeeld Sprookjeswonderland en het Zuiderzeemuseum niet. En de horeca moet worden opgewaardeerd, klonk er vanuit de zaal, bovendien zou het goed zijn als de toeristische bedrijven elkaar versterken door samen meer arrangementen aan te bieden.

Economie en werkgelegenheid
Over dit thema liepen de meningen ver uiteen. Want kan de stad nu wel of niet een heel jaar draaien op toerisme? En hoe belangrijk is het om meer werkgelegenheid te creëren voor hoogopgeleide mensen en waar staan voor hen de opleidingsinstituten? Of verlies je die concurrentieslag al bij voorbaat van de grote steden, en moet je mensen juist lokken door betere voorzieningen om hier te wonen?

Ten slotte werd nog benadrukt hoe uniek onze geografische omstandigheden zijn. Daar zou blijvend meer gebruik van gemaakt moet worden, door de zaadbedrijven en het IJsselmeer als speerpunten van de economie in te zetten.

Welzijn, jeugd en ouderen
Welzijn begint bij jezelf, niet bij de gemeente, was een duidelijke mening die klonk. Jeugd en ouderen hebben elkaar nodig, daarom zouden ze elkaar meer moeten ontmoeten, om kennis en ervaring over te dragen. Deze ideeën kregen, net als een ondergrondse parkeerkelder, veel bijval uit de zaal.

Wat is uw mening?

Het was een levendig debat, waarin iedereen zijn mening kon geven. Helaas zijn de themas bouwen en wonen, mobiliteit en infrastructuur en groen en water door tijdsnood niet aan bod gekomen. Dus laat vooral uw stem horen op de volgende bijeenkomst (Jongerenparlement, RSG, Boendersveld 3, 28 januari 2009, aanvang 19.00 uur) of vul een reactieformulier in op deze site.

Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl