Universiteit Maastricht

Persberichten 2009

15 januari 2009
Kinderuniversiteit Maastricht wordt Kidzcollege Voor het eerst ook college in het Engels

Dit jaar opent de Kinderuniversiteit Maastricht alweer voor de derde keer haar deuren voor kinderen uit de groepen 8 van basisscholen uit de regio. Het programma start op 1 april en eindigt op 10 juni 2009; de kindercolleges vinden op woensdagochtend plaats. De onderwerpen zijn als altijd zeer uiteenlopend: van gedichten tot het functioneren van een traumateam, van DNA tot de prijs van een huis, en van criminaliteit tot de Europese Unie.
Dit jaar wordt voor het eerst een college in het Engels gegeven. Professor Hildegard Schneider, hoogleraar Europees Migratierecht, geeft haar college `Wie mag in Nederland wonen?' eenmaal in het Nederlands en eenmaal in het Engels.
Een andere belangrijke nieuwe ontwikkeling is de naamsverandering van Kinderuniversiteit Maastricht. Vanaf nu heet de organisatie namelijk niet meer `Kinderuniversiteit Maastricht', maar `Kidzcollege Maastricht'.

Aan de nieuwe naam is ook meteen een gloednieuwe interactieve website verbonden: www.kidzcollege.nl . Op deze site kunnen kinderen zelf ideeën aandragen voor colleges in de komende jaren, zij kunnen er hun `bul' halen door vragen over de colleges te beantwoorden en kleine testjes uit te voeren, zij kunnen hun mening geven over een college of de organisatie via een poll, en ze kunnen zelfs lid worden van de `Kidzcollege Hyves'.

Vanwege de grote opkomst in de afgelopen jaren adviseert Kidzcollege Maastricht belangstellende scholen zich zo snel mogelijk aan te melden via de website. Scholen kunnen een eerste en tweede keus voor een college aangeven. Kidzcollege kan maximaal 1000 kinderen ontvangen, dus wie het eerst komt...

Het programma van Kidzcollege 2009 ziet er als volgt uit:


Woensdag 1 april 2009: `Wat kost het huis van je ouders?'
Woensdag 8 april 2009: `Sportrecords, allemaal doping?'
Woensdag 15 april 2009: `Doe ff normaal!'

Woensdag 22 april 2009: `Je DNA maakt je uniek... en ziek.' (Locatie: UNS 40, Ruimte 0.771, Tongerenzaal)

Woensdag 13 mei 2009: `Worden alle boefjes later boeven?'
Woensdag 20 mei 2009: `Brokkenboel' (Grote Gracht 90-92, Activiteitenzaal, Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen)


Woensdag 20 mei 2009: `Europa: ver van mijn bed of toch niet?'
Woensdag 3 juni 2009: `Perziken en andere gedichten.'
Woensdag 10 juni 2009: `Wie mag in Nederland wonen?'

Meer informatie is beschikbaar op: www.kidzcollege.nl

De colleges vinden (tenzij anders aangegeven) plaats in de Karl Dittrichzaal van het Student Service Center, Bonnefantenstraat 2 in Maastricht. Het eerste college wordt altijd gegeven om 9.00 uur en het tweede om 10.45 uur.