Werkgeversvereniging AWVN

Regeling werktijdverkorting verlengd

Datum: 15 januari 2009

Minister Donner (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) verlengt de regeling voor werktijdverkorting tot uiterlijk 1 maart. Voor deze regeling had het kabinet 200 miljoen euro uitgetrokken. Dat staat gelijk aan 760.000 uren, ofwel 20.000 voltijdsbanen, waarmee bedrijven hun personeel minder kunnen laten werken. Daarvan is tot nu toe 362.000 uur benut.

Voorts streeft Donner ernaar om binnen ongeveer een maand met werkgevers en vakbonden eens te worden over een nieuwe regeling die massale werkloosheid op de langere termijn moet voorkomen. Via scholing en snelle bemiddeling moet overtollig personeel zo veel mogelijk aan ander werk worden geholpen.
Dat zei Donner woensdag na overleg met Bernard Wientjes (VNO-NCW) en FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Massaontslagen zijn volgens de bewindsman niet te voorkomen. Maar hij hoopt met deze maatregelen te voorkomen dat dit ontaardt in massawerkloosheid.

Met werkgevers en vakbonden wil Donner ook kijken hoe de WW meer een brug kan worden naar een nieuwe baan in plaats van alleen een inkomensverzekering. Hij overweegt werkgevers meer verantwoordelijkheid te geven voor de bemiddeling naar ander werk en bij- en omscholing in de eerste maanden dat iemand een WW-uitkering ontvangt. Ook noemt hij een vorm van deeltijd-WW een optie, zodat personeel toch deels in dienst blijft.

De minister heeft steeds benadrukt dat de werktijdverkorting bedoeld is om alleen de eerste schokgolf van de kredietcrisis op te vangen en overhaaste ontslagen bij bedrijven te voorkomen. Volgens Wientjes neemt de behoefte aan werktijdverkorting momenteel ook af. Het is volgens hem heel duur voor bedrijven om overtollig personeel met behulp van een WW-uitkering vast te houden. 'Dat doe je alleen als je weet dat je in een tijdelijke dip zit en straks je mensen weer hard nodig hebt om de aantrekkende vraag weer aan te kunnen.' Voor bedrijven 'die helaas in zwaarder weer zitten en blijvend arbeidsplaatsen moeten schrappen' is volgens Jongerius de andere aanpak nodig die Donner bepleit. 'Maar het is en-en', , stelt zij. Volgens Wientjes bewijzen ondernemers nu al dat ze investeren in scholing en meewerken aan de mobiliteitscentra om personeel van werk naar werk te bemiddelen.

Eind deze maand moeten er tien mobiliteitscentra gereed zijn en voor twintig locaties is de basis gelegd. Ondanks de crisis is er volgens Donner door de vergrijzing nog steeds een groeiend tekort aan personeel. Het is zaak dat werkgevers die vacatures hebben deze bij de mobiliteitscentra melden, zodat geschikte kandidaten onder de werklozen en met ontslag bedreigde werknemers zo snel mogelijk aan de slag kunnen in een nieuwe baan na eventuele bijscholing.