Politie Rotterdam Rijnmond

Donderdag 15 januari 2009

* POLITIE ARRESTEERT TWEE VERDACHTEN TIJDENS ONDERZOEK OVERVALLEN

VLAARDINGEN/ROTTERDAM - De politie is een uitgebreid onderzoek gestart naar vier overvallen die woensdag in de regio Rotterdam-Rijnmond plaatsvonden. Twee verdachten van een overval zijn inmiddels gearresteerd.
Politiemensen van het district Waterweg-Noord arresteerden woensdag een 14-jarige Schiedammer en een 18-jarige man uit Vlaardingen. Zij worden verdacht van een overval op een supermarkt aan de 2e v Leyden Gaelstraat. Een caissière werd 's ochtends met een mes bedreigd en moest geld afgeven. De twee verdachten gingen er vervolgens vandoor. De politie stelde direct een onderzoek in, waarna op basis van het opgegeven signalement de verdachten in de omgeving werden aangehouden. Het gaat om een 14-jarige Schiedammer en een 18-jarige Vlaardinger.
Diezelfde ochtend werd een juwelier aan de Karel Doormanstraat overvallen door een aantal nog onbekende mannen. Een aantal vitrines werden ingeslagen en de medewerkers werden bedreigd met een vuurwapen. Met sieraden gingen de overvallers er vandoor. De auto waarin de daders waren weggereden werd later teruggevonden op het Churhillplein.
Een 61-jarige bewoner van de Tweebosstraat is woensdagavond rond zeven uur in zijn woning het slachtoffer geworden van een overval. Drie mannen bedreigden het slachtoffer met een mes, doorzochten de woning en namen een geldbedrag mee.
Een doe-het-zelfzaak aan de Houtstraat is een aantal uur later overvallen. Een 41-jarige werknemer was onderweg naar huis, in zijn auto, toen hij plotseling door een man werd bedreigd met een vuurwapen. Het slachtoffer moest onder bedreiging terug het pand in. Hier maakte de overvaller een onbekend geldbedrag buit en ging er vandoor.

De politie wil graag in contact komen met getuigen van deze overvallen. Zij worden verzocht contact op te nemen met de recherche via het telefoonnummer 0900-8844. Dit kan ook anoniem via 0800-7000.

De aanpak van overvallen heeft voor de politie Rotterdam-Rijnmond de allerhoogste prioriteit en het is de politie dan ook alles aan gelegen om de verdachten aan te houden. Vele tientallen politiemensen zetten dag en nacht alles in het werk om dit voor elkaar te krijgen.
Zowel preventief door gericht en zichtbaar te surveilleren, denk hierbij aan de rondcirkelende helikopter of surveillance tijdens openings- en sluitingstijden en agenten die surveilleren in burgerkleding. Maar ook door onafgebroken recherchewerk om de daders te pakken. De politie arresteerde zo vorig jaar ruim 200 overvallers.
De aanpak van overvallen heeft prioriteit nummer 1. De politie en gemeente hebben vele maatregelen genomen en zoeken daarbij de samenwerking met winkeliers als het gaat om voorzorgsmaatregelen zoals bijvoorbeeld camerasystemen en de DNA-spray. Maar ook het tijdig afromen van geld is belangrijk.
Aan winkelend publiek en bewoners wordt gevraagd om altijd alert te zijn op verdachte omstandigheden. Betaal daarnaast zoveel mogelijk met de pinpas en zorg ervoor dat zo min mogelijk mensen afweten van de mogelijke aanwezigheid van waardevolle goederen of geldbedragen in uw woning/kluis. Doe niet de deur open voor onbekenden die proberen met een smoes uw woning in te komen. De politie gaat verder met de onderzoeken, preventieve acties en ontwikkelt zich hierbij ook op technologisch en innovatief gebied. Voor (potentiële) overvallers geldt dat zij door de politie, hetzij thuis of na het uitzitten van de gevangenisstraf, gewaarschuwd worden. De politie houdt ze in de gaten en zet alles op alles om verdachten van overvallen aan te houden.


* TWEE JONGE STRAATROVERS AANGEHOUDEN
VLAARDINGEN - Met de aanhouding van twee 14-jarige Vlaardingse straatrovers heeft de politie een straatroof op een 79-jarige vrouw opgelost.
Het slachtoffer liep woensdagmorgen even over half tien over de Johan Westerweelstraat toen de twee berovers haar vanachter aanvielen. Ze trokken de tas van de vrouw haar schouder en gingen er vandoor. Door de beroving viel de vrouw op straat maar raakte gelukkig niet gewond.
Attente getuigen belden direct de politie en volgden de overvallers. Gealarmeerde politieagenten hielden de twee jongens op de Jacoba van Beierenstraat aan. Het tweetal bekenden na verhoor de beroving. De ouders van de jongens zijn in kennis gesteld.
De recherche zet het onderzoek voort.