Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Samenwerking Animal Sciences Group en CZ Rouveen

15 jan 2009

Onderdeel: Animal Sciences Group

Sinds 1 januari 2009 levert Praktijkcentrum Aver Heino van de Animal Sciences Group melk aan de Coöperatieve Zuivelfabriek (CZ) Rouveen. CZ Rouveen is de grootste biologische kaasproducent in Nederland. Afgelopen jaar werd er ruim 13 miljoen kg kaas gemaakt van 10 verschillende soorten melk. De Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen UR heeft een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met CZ Rouveen waarin naast het verwerken van de melk door Rouveen, beide partijen op zoek gaan naar gezamenlijke ketenprojecten en keteninnovaties. Daartoe heeft CZ Rouveen een innovatiefonds opgericht en zal samen met ASG een innovatieplatform worden opgezet.

CZ Rouveen is een relatief kleine zuivelcoöperatie in Overijssel en is gevestigd te Rouveen. De 275 leden leveren ruim 130 miljoen kg melk. CZ Rouveen produceert ca. 3 miljoen kg biologische kaas van zowel koeien, geiten als schapenmelk en heeft een assortiment dat de 100 ruim overstijgt. Een aantal jaren geleden heeft CZ Rouveen kaasmakerij Bastiaansen in Molenschot overgenomen. CZ Rouveen levert de biologische kaas onder het merk Bastiaansen, de overige soorten onder private label. Om die reden ligt in vrijwel alle kaaswinkels wel kaas die afkomstig is uit de fabriek van Rouveen.

In de komende maanden wordt het innovatiefonds nader vorm gegeven. Deze samenwerking met CZ Rouveen is voor ASG een unieke kans om samen met een ketenpartij aan de slag te gaan in keteninnovaties. De expertise op de terreinen biologische melkveehouderij en productkwaliteit en ketens samen met de kennis en uitstraling van het praktijkcentrum Aver Heino waren voor CZ Rouveen belangrijke elementen om de samenwerking aan te gaan. De overeenkomst is op 14 januari 2009 ondertekend door de directie van CZ Rouveen en ASG in aanwezigheid van de Raad van Toezicht van CZ Rouveen.

Contact
Zwier van der Vegte
Tel. 0320 - 293 367

Ben Wevers (CZ Rouveen)
Tel. 0522 - 298 222