Onderwijsbond CNV


15 januari 2009

Eerste exemplaar Boek van Belang aan prinses Laurentien overhandigd

Categorie: Algemeen nieuws

Vandaag overhandigt H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden het Boek van Belang aan Tweede Kamervoorzitter Mw. Gerdi A. Verbeet. Met het Boek van Belang willen de initiatiefnemers waaronder CNV Onderwijs (inter)nationale aandacht vragen voor het belang van geletterdheid. Vele bekende Nederlanders ondersteunen dit project door in het Boek van Belang een bijdrage te leveren waarin zij aangeven waarom het belangrijk is om te kunnen lezen en schrijven.

Het Boek van Belang is een gezamenlijk initiatief van Amsterdam Wereldboekenstad, Stichting Lezen & Schrijven en de Global Campaign for Education

In Nederland zijn anderhalf miljoen volwassenen laaggeletterd; zij kunnen niet of bijna niet lezen en schrijven. Wereldwijd kunnen zelfs meer dan 800 miljoen mensen, waarvan tweederde vrouw is, niet lezen en schrijven. Taal en lezen vormen de sleutel tot elkaar, tot de samenleving, tot welzijn, gezondheid en tot het kunnen opkomen voor je rechten. Daarom verdient het belang van geletterdheid brede (inter)nationale aandacht.

Met het Boek van Belang willen de initiatiefnemers de problematiek van het niet kunnen lezen en schrijven op de agenda te zetten. Na de overhandiging aan Gerdi Verbeet reist het boek het land door en steunen vele bekende Nederlanders de actie door in het boek een (handgeschreven) bijdrage te leveren waarin zij aangeven wat het belang van lezen en schrijven is.

Woensdag 22 april, de internationale actiedag van de Global Campaign for Education - met dit jaar 'literacy' als thema-, wordt het boek tijdens de officiële slotbijeenkomst van Amsterdam Wereldboekenstad gepresenteerd. Het Boek van Belang wordt in dezelfde week op scholen in Nederland gebruikt om een les te geven over analfabetisme en laaggeletterdheid.

Mw. Verbeet zal als eerste bekende Nederlander het Boek van H.K.H. Prinses Laurentien overnemen om er een bijdrage in te schrijven. Verder zullen ook o.a. Mevr. Hedy d'Ancona, Dhr. Job Cohen, Abdelkader Benali, Marjan Berk, Vincent Bijlo, Floris Jan Bovelander, Pia Dijkstra, Jacco Eltingh & Paul Haarhuis, Elsbeth (Prof. Dr. E.J.)Etty, Ewout Genemans, Frank Groothof, Gerda Havertong, Loek Hermans, Catherine Keyl, Lieke van Lexmond, Nelleke Noordervliet, Alexander Rinnooy Kan, Harmen Siezen , Chris Tates en Doekle Terpstra een bijdrage in het boek schrijven.

De Global Campaign for Education is een wereldwijde campagne voor het recht op goed onderwijs voor iedereen - de actie van dit jaar staat in het teken van alfabetisering. In Nederland zijn de Algemene Onderwijsbond, CNV Onderwijs, Edukans, ICCO/Kerk in Actie, Oxfam Novib, Plan Nederland en Save the Children Nederland actief in de GCE Nederland.

---