FloraHolland


Maatregelen dieselmotorenemissie (DME) vestiging Eelde

EELDE (15 januari 2009) - Alle voertuigen met een dieselmotor stoten via de uitlaat schadelijke stoffen uit die in de lucht komen. Dit wordt dieselmotoremissie, kortweg DME, genoemd. De wettelijke bepalingen rondom de uitstoot van DME binnen gebouwen zijn vanaf 2007 strenger in gebieden waar mensen aan het werk zijn. Dit omdat DME door de overheid als kankerverwekkende stof is aangemerkt. Op alle vestigingen van FloraHolland worden maatregelen genomen om medewerkers, klanten en hun medewerkers in een gezondere omgeving te laten werken. Per 1 februari 2009 wil FloraHolland vestiging Eelde daarom een deel van de gebouwen vrijhouden van verkeer met een luchtverontreinigde motor. In deze nieuwsbrief vindt u informatie over het voorkomen van DME en wat u zelf kunt doen op het gebied van motoren en roetfilters.

Motoren
Een aantal motoren is schoner dan andere en stoten minder DME uit. Het gebruik van deze schonere Euro 4 of Euro 5 motoren wordt dan ook sterk aanbevolen. Hier kunt u tijdens de aanschaf van een nieuw voertuig al rekening mee houden.

Roetfilters
Indien het gebruik van Euro 4 of 5 motoren geen optie is, gebruik dan een gecertificeerd roetfilter met een minimale afvang van 70% van de uitgestoten stoffen.
Met een roetfilter wordt de luchtkwaliteit minder belast. Het houdt 90% van het roet tegen dat anders
in de lucht terechtkomt. Een dieselmotor met roetfilter is ook minder schadelijk voor het milieu. Dankzij de nieuwe belastingmaatregel (fijnstof differentiatie) zijn nieuwe diesel (personen)voertuigen met roetfilter veel voordeliger dan zonder. De kosten zijn afhankelijk van het soort filter en de leverancier.

Subsidie
Het plaatsen van een roetfilter kost geld, maar gelukkig zijn er in Nederland subsidieregelingen om u flink tegemoet te komen in de kosten. Ook in 2009 is het subsidieprogramma van het Ministerie van VROM nog van toepassing.
Op de website www.vrom.nl vindt u een compleet dossier over roetfilters.

Let op!
Vanaf 1 februari 2009 is parkeren in alle veilinghallen van FloraHolland vestiging Eelde niet meer toegestaan. Dit geldt niet voor het laden en lossen.

Vestiging Eelde
In de gebouwen van vestiging Eelde bevinden zich nog een aantal gebieden waar de aan- en afvoer inpandig plaatsvindt. Een deel van deze gebieden worden met ingang van 1 februari a.s. aangemerkt als milieuzone. Milieuzones zijn gebieden waar alleen schone voertuigen mogen rijden en waar vervuilende (vracht)auto's worden geweerd. Een aantal milieuzones is met ingang van 1 februari geheel verboden voor gemotoriseerd verkeer. Dit zijn de hallen: A, E (distributiehal), C, de koelcel, de fustloods en de Eurofleur. (Zie bijgevoegde plattegrond, rood is totaal verboden voor auto's). In de loop van 2009 worden voor de hallen H, N, en M verdere maatregelen genomen. Op termijn mogen alleen nog schone vrachtauto's, die aan de gestelde eisen voldoen (roetfilter of Euro 4/5 motor), deze hallen binnenrijden.

Auto's met LPG, aardgas of een benzine motor, die zijn voorzien van een katalysator, mogen in het gebouw alleen laden en lossen. Voor de overige hallen is op termijn een ontheffing vereist. Vrachtauto's moeten zoveel mogelijk via de docks verladen.
Voor meer informatie over de maatregelen ter vermindering van DME, en het gebruik van opzetroetfilters op FloraHolland vestiging Eelde, kunt u contact opnemen met Arend Bouwman, 050-3097283.

Als bijlage vindt u een plattegrond waarop is aangegeven welke hallen autovrij zijn.