D66

VNO-NCW: D66 snelst groeiende partij

15 januari 2009

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold is verheugd over de groeiende steun voor zijn partij bij ondernemers. Uit een jaarlijks onderzoek van VNO-NCW, de grootste ondernemersorganisatie van ons land, blijkt dat liefst 14 procent van de ondernemers D66 stemt, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Daarmee is D66 na VVD en CDA de derde en snelst groeiende partij onder ondernemers.

Overtuigd van plannen

Hoewel Pechtold als geen ander beseft dat het om een enquête gaat, signaleert hij wel een trend. "Bij de verkiezingen van 2006 stemde 2 procent van de ondernemers op D66. In het onderzoek van vorig jaar 7 procent en nu dus 14 procent. Blijkbaar raken steeds meer ondernemers overtuigd van de noodzaak van de forse investeringen in onderwijs en onderzoek die wij bepleiten èn van onze plannen om de economie te versterken. Bovendien merk ik dat ondernemers het waarderen dat D66 Ja! zegt tegen Europa. Ook als dat niet populair is. Zij zien net als D66 de kansen die Europese samenwerking biedt."

Steun zittend kabinet

Volgens het onderzoek is de waardering van het kabinet vorig jaar toegenomen tot 6,2. Volgens VNO-NCW komt dit door de steun van het kabinet aan de bankensector en de aanzet tot een aanpak van de files. Het moralisme van het kabinet en de toenemende regeldruk bestempelen ondernemers als grootste ergernissen. De hoogste score ooit (6,8) was