KPMG

Capaciteitsvergroting in Midden-Oosten bedreigt Europese chemische industrie

15|01|09 - Europese bedrijven moeten beter gaan presteren als zij met hun concurrenten uit het Midden-Oosten willen concurreren.

De capaciteitsvergroting in het Midden-Oosten gaat een bedreiging vormen voor de Europese chemische industrie. Een snelle uitbreiding van de chemische industrie in het Midden-Oosten kan leiden tot wereldwijde overcapaciteit bij een dreigende recessie. Europese bedrijven moeten innovatie, offshoring en fusies en overnames overwegen om te kunnen overleven. Uit onderzoek van KPMG blijkt dan ook dat Europese bedrijven beter zullen moeten gaan presteren als zij met hun concurrenten uit het Midden-Oosten willen concurreren.

"Dankzij overvloedige olie- en gasreserves hebben chemische bedrijven uit het Midden-Oosten in vergelijking met hun buren uit het westen toegang tot goedkope natuurlijke hulpbronnen", zegt Lex Gardien, partner bij KPMG. Gardien: "De bedrijven uit het Midden-Oosten hebben hun natuurlijke hulpbronnen optimaal benut en hun bedrijven omgevormd van grondstoffenleveranciers naar internationale producenten van zware petrochemische producten. Uit het onderzoek blijkt dat rond 2012, 53 fabrieken in productie zouden kunnen gaan. Samen met de investeringen in Azië kan dit ertoe leiden dat de Europese spelers een steeds kleinere rol op de wereldmarkt gaan spelen. De chemische industrie in het Midden-Oosten groeide tussen 1997 en 2007 met 9% per jaar. Ik verwacht dat de regio tot 2020 met 9,5% per jaar zal groeien, meer dan tweemaal het wereldwijde gemiddelde."

De chemische industrie is de drie na grootste industrie in de Europese Unie en toch is het innovatieniveau gedaald als gevolg van langdurige innovatieprocessen en toegenomen regelgeving. De Europese markt is ook sterk gefragmenteerd en rijp voor consolidatie. Gardien: "Terwijl de kredietcrisis gevolgen heeft gehad voor het aantal fusies en overnames in alle industrietakken, laat ons onderzoek zien dat dit als een katalysator zou kunnen werken voor verdere consolidatie in de markt. Vermogende kopers op de markt maken namelijk gebruik van het gebrek aan concurrentie van financiële investeerders, zoals private-equity ondernemingen. Europese bedrijven kunnen zelf stappen nemen om hun positie op korte termijn te verbeteren, zoals offshoring. Onze uitdaging in de markt bestaat er echter in om onze historisch dominante innovatiepositie optimaal te benutten en om met bedrijven uit het Midden-Oosten samen te werken om van hun voordelen op het gebied van hulpbronnen gebruik te kunnen maken."

Hoewel het aangaan van een fusie of overname lastig kan zijn, is een gemakkelijker samenwerkingsverband mogelijk door middel van joint ventures. Bedrijven uit het Midden-Oosten en het westen hebben aangekondigd samen te willen werken op het gebied van expertise, toegang tot technologie en procesinnovatie, zonder de mogelijke complexiteit die overnames met zich mee kunnen brengen. Gardien: "De keuze van de juiste partners in de regio, het aangaan van symbiotische relaties en het op effectieve wijze beheren van de daaruit voortvloeiende joint ventures zullen de sleutel zijn tot het plukken van de vruchten van een samenwerkingsverband met het Midden-Oosten." Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2009 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.