Eerste meting van de WIN Crisis Index

15/01/2009 11:37

MarketResponse Nederland BV

18.000 respondenten uit 17 landen geven elk kwartaal hun mening over de economische crisis.

Verwachting over de economie in het eigen land

MarketResponse, Nederlandse partner van het WIN netwerk, vindt dat de Nederlanders tamelijk bezorgd zijn over de Nederlandse economische situatie. Zo verwacht maar 10 % van de Nederlanders dat de economie in het komende kwartaal zal verbeteren en denkt 43 % dat de situatie juist zal verslechteren. We zitten daarmee in de middenmoot van de onderzochte landen. Wereldwijd zijn de verwachtingen in meerderheid ook somber, niet meer dan 12 % gaat uit van een verbetering en 49 % verwacht een negatieve ontwikkeling. Slechts in drie van de 18 landen (India, Brazilië en China) zijn er meer optimisten dan pessimisten. De meest pessimistische scores vinden we in Duitsland, Spanje, Frankrijk, UK en Japan, waarbij vooral het aantal pessimisten in Engeland opvalt. Maar liefst 78 % van Engelsen verwacht een verdere achteruitgang en niet meer dan 2% gaat uit van een opwaartse ontwikkeling. Ook is opmerkelijk dat de Verenigde Staten van de westerse landen het minst negatief is met 14 % optimisten en 46 % pessimisten.

Wat verwacht men voor zijn eigen financiële situatie?

In tegenstelling tot de verwachtingen over de algemene economie in hun land zijn de ondervraagden nog redelijk optimistisch over hun eigen financiële situatie. Optimisten (26%) en pessimisten (24%) houden elkaar in evenwicht. In Nederland is dit beeld net iets negatiever met 22 % pessimisten en 20 % optimisten. De Duitsers zijn hier optimistischer dan wij, de Engelsen hebben bijna dezelfde score als Nederland en bij de Fransen zijn de pessimisten duidelijk in de meerderheid.

Ook hier valt op dat in de VS, waar de crisis immers is begonnen, slechts 18 % van de Amerikanen een daling van hun inkomen verwacht in de komende 12 maanden. Het pessimisme is het sterkst in IJsland (50%) en Korea (53%) waar de meerderheid een daling van het eigen inkomen verwacht.

Tijd om een huis te kopen?

In de 18 landen vindt 43 % van de ondervraagden het nu een slechte tijd om een huis te kopen. Nederland zit hier bij de meest pessimistische landen met 63 % die het nu een slechte tijd vindt voor zo'n aankoop, met deze resultaten zijn we in gezelschap van IJsland, Italië en Spanje. In slechts drie landen is de groep die het een goede tijd vindt om een huis te kopen duidelijk groter dan het aantal die het een slechte tijd vindt. Het betreft Zwitserland, India en opvallend genoeg de Verenigde Staten, het land waar de hypotheekcrisis in 2008 flink heeft toegeslagen.

Over MarketResponse

MarketResponse is één van de grootste onafhankelijke research consultancy bureaus van Nederland. MarketResponse streeft naar een zo groot mogelijke effectiviteit voor haar klanten. Op basis van kwantitatief en kwalitatief onderzoek helpen wij onze klanten maximaal rendement te halen uit het managen van klanten, medewerkers, portfolio en communicatie, zodat zij hun bedrijfsdoelstellingen kunnen realiseren. De aanbevelingen zijn pragmatisch, specifiek toegesneden op de situatie van de klant en worden zo gecommuniceerd dat zowel hoofd als hart worden bereikt.

MarketResponse heeft ruim 20 jaar ervaring in het faciliteren van besluitvorming op basis van marktonderzoek.

Het WIN netwerk is het grootste internationale netwerk van onafhankelijke onderzoeksbureaus.