Politie Haaglanden

Persberichten 15 januari

Haaglanden, 15-01-2009

Henneplucht verraadt kwekerij
Den Haag Een sterke henneplucht zorgde er woensdag 14 januari rond 21.00 uur voor dat de politie een kijkje nam in een pand aan de Denenburgweg. In de woning bevond zich inderdaad een hennepkwekerij met ongeveer 150 planten. In de woning waren drie Haagse vrouwen in de leeftijd van 19 t/m 53 en een 29-jarige Haagse man aanwezig. De politieagenten ontruimde de kwekerij en zij namen de vier verdachten voor verhoor mee naar het politiebureau. Het energiebedrijf onderzoekt nog of er sprake was van diefstal van stroom. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van illegale kwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Politie controleert op alcohol
Den Haag De politie controleerde woensdag 14 januari tussen 20.00 en 23.00 uur het verkeer op de Westvlietweg op alcoholgebruik. Van de passerende automobilisten moesten 137 bestuurders een blaastest afleggen. Een bestuurder had te veel gedronken. De 54-jarige Hagenaar blies 520 ugl en kreeg een proces-verbaal. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Dik in de fout
Den Haag De politie hield woensdag 14 januari om 11.00 uur een 29-jarige automobiliste uit Woerden aan. De vrouw reed over de Laan van Hoornwijck. Agenten wisten dat de vrouw met een ingevorderd rijbewijs reed . Toen zij de vrouw daarover aanspraken, bleek dat zij ook nog 1300 euro aan openstaande boetes moest betalen. Nadat zij die had betaald, mocht zij lopend verder omdat haar auto niet verzekerd was.

Politie zoekt getuigen van een ongeval
Den Haag Een tram kwam woensdag 14 januari rond 18.50 uur op de kruising Conradkade met de Groot Hertoginnelaan in botsing met een 75-jarige vrouw uit Den Haag.
De vrouw raakte met haar hoofd een passerende tram en liep hierdoor schouder en hoofdletsel op. De trambestuurder hoorde tijdens het rijden een harde klap en ging kijken. Hij trof het slachtoffer op de grond aan en ontfermde zich over haar. De GGD onderzocht het slachtoffer en vervoerde haar met hoofd en schouderletsel naar het ziekenhuis. Omdat de politie duidelijkheid wil over de toedracht van het ongeval zoekt zij getuigen van dit incident. Heeft u informatie die de politie kan helpen bij het onderzoek? Belt u dan met de recherche van politiebureau Scheveningen via: 0900-8844. Liever anoniem? Dat kan via: 0800-7000.

Medicijnen zoek
Den Haag Onbekenden namen woensdag 14 januari om 17.30 uur vanaf een scooter aan de Newtonstraat een rode tas met medicijnen mee. De tas was van een bezorger die in de wijk medicijnen aan het rond brengen was. In de tas zitten diverse medicijnen (kalmeringstabletten, slaap en bloedverlagendetabletten) die in geval van ongedoseerd inname gevaarlijk voor kinderen kunnen zijn. Heeft u de tas gevonden? Belt u dan met de politie (Bureau Segbroek) via 0900-8844.

Man na achtervolging aangehouden
Den Haag/Loosduinen Politieagenten hielden donderdag 15 januari omstreeks 03.00 uur op de Domburglaan een 28-jarige Hagenaar aan na een wilde achtervolging. Agenten zagen kort daarvoor een man in een geparkeerde auto zitten, op de oprit naar het crematorium Ockenburgh. Nadat de man de agenten in de gaten kreeg, ging hij er in zijn auto met hoge snelheid vandoor. Na een wilde achtervolging door diverse straten van de wijk Kijkduin, waarbij hoge snelheden werden bereikt, reed de man op de Domburglaan tegen een paar geparkeerde autos. Hierbij liep zijn auto forse schade op en ook de geparkeerde voertuigen werden beschadigd. De bestuurder van de auto klom eruit en ging er rennend vandoor. In de omgeving wisten de agenten de man te achterhalen. Het rijbewijs van de man was ongeldig verklaard en hij moest nog een boete van bijna 300 euro betalen.

Na rijden door rood aangehouden
Den Haag/Loosduinen De politie hield woensdag 14 januari om 12.00 uur een 27-jarige man uit Leidschendam aan. De man reed op de Loosduinsekade ter hoogte van de Heelsumstraat met flinke snelheid door het rode licht. Hij werd gecontroleerd en bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. De man kreeg een proces-verbaal.

Geweld binnenshuis
Leidschendam Een 27-jarige Leidschendammer mishandelde woensdag 14 januari omstreeks 09.30 uur zijn 36-jarige echtgenote. De man sloeg de vrouw zodanig dat zij naar het ziekenhuis moest. Haar echtgenoot mishandelde de vrouw met een stoelpoot naar aanleiding van een ruzie over een huiselijke zaak. De vrouw moest ter observatie een nacht in het ziekenhuis blijven. De politieagenten hielden de agressieve man aan. De politie maakt proces-verbaal op. Politie Haaglanden werkt met partners samen om huiselijk geweld aan te pakken en het probleem inzichtelijk te maken. De partners zijn onder andere het Openbaar Ministerie en hulpverleningsinstanties zoals 'De Waag'. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Politie ontmantelt hennepkwekerij
Voorburg Politieagenten kregen woensdag 14 januari om 15.00 uur een tip dat in een woning aan de Koningin Wilhelminalaan een hennepkwekerij was ingericht. Nadat de agenten de deur van de woning openden, kwam hen al een flinke hennepgeur tegemoet. In de woning bevond zich inderdaad een hennepkwekerij met ongeveer 250 planten. De politie nam de kwekerij in beslagen stelt een onderzoek in naar de bewoners van het betreffende pand. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van illegale kwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Politie controleert fietsverlichting
Wassenaar De politie controleerde woensdagochtend 14 januari tussen 07.00 en 08.00 uur op de Maaldrift in de gemeente de verlichting van fietsers. Van de 100 gecontroleerde fietsers reden er tien zonder licht. Zij kregen een bekeuring van 20 euro. Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Het gebruik van losse lampjes is wel aan enkele voorwaarden gebonden:

* De losse lampjes mogen bevestigd zijn op de fiets óf op het bovenlichaam van de fietser, maar niet op de armen, benen of het hoofd

* Op de borst moet wit of geel licht gedragen worden en rood licht op de rug

* De losse lampjes mogen worden bevestigd op de kleding, op een tas of iets vergelijkbaars. Zit er iemand achterop, dan mag die het achterlicht op zijn rug dragen

* Andere weggebruikers moeten de verlichting voortdurend en zonder onderbreking kunnen zien. De lampjes mogen dus niet knipperen of deels bedekt zijn

* Er worden geen eisen gesteld aan de lichtsterkte van de lampen zolang deze de andere weggebruikers niet verblinden. Meer informatie staat op de internetsite www.losselampjesmogenook.nl

Snelheidscontrole op verzoek van bewoners
Wassenaar De politie controleerde woensdag 14 januari tussen 14.00 en 15.00 uur op de Parallelweg van Rijksstraatweg de snelheid van het voorbij rijdende verkeer. Op de Parellelweg geldt een snelheidsbeperking en is de maximumsnelheid 30 km per uur. Van de twaalf passerende automobilisten reden er drie te snel. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 56 km/uur. De politie controleert ook de komende dagen op het naleven van de maximum snelheid.

Op gestolen fiets
Rijswijk Politieagenten zagen donderdagochtend 15 januari om 01.00 uur een 36-jarige Hagenaar fietsen. Aangezien de man zich enigszins verdacht gedroeg, besloten zij hem aan een controle te onderwerpen. Dat was niet voor niets. De man reed op een gestolen fiets. De agenten hielden de 36-jarige veelpleger aan. De man heeft onlangs een ISD-maatregel achter de rug. Genoemde maatregel behelst een twee jaar durende detentie voor veelplegers (Inrichting Stelselmatige Daders). Desondanks ging de man wederom in de fout. De politie overlegt met het Openbaar Ministerie of de verdachte wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Proletarisch winkelen
Rijswijk Een man en vrouw (26 en 28 jaar) uit Den Haag en Zoetermeer gebruikten woensdag 14 januari om 15.15 uur hun kinderen als afleidingsmanoeuvre om winkeldiefstallen te plegen. Het stel liep met een buggy met een tweeling en twee andere kinderen door het winkelcentrum In de Boogaard en viel op door hun verdacht gedrag. Een alerte beveiligingsbeambte waarschuwde de politie die het duo aansprak. Zijn gevoel was niet geheel onterecht. Het stel nam voor ruim 500 euro aan kleding mee uit acht verschillende winkels. De politie maakte proces-verbaal tegen de man en vrouw op.

Kluiskraak in drogisterij
Schipluiden Onbekenden namen donderdagochtend 15 januari om 04.00 uur bij een drogisterij aan de Keenenburgweg een kluis weg. Politieagenten ontdekten nadat het inbraakalarm afging de inbraak. Bij de winkel gekomen, zagen zij dat er was ingebroken. De politie onderzoekt de zaak en stelt een sporenonderzoek in,

Politie controleert fietsverlichting
Den Hoorn/Westland De politie controleerde woensdagochtend 14 januari tussen 07.00 en 08.00 uur op de Hoornsekade de verlichting van fietsers. Van de 140 gecontroleerde fietsers reden er 15 zonder licht. Zij kregen een bekeuring van 20 euro. Desondanks constateerden agenten tevreden dat het merendeel van de fietsers wel met de juiste fietsverlichting reed. Opvallend was wel dat het merendeel van de overtreders een defect achterlicht had. Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Het gebruik van losse lampjes is wel aan enkele voorwaarden gebonden:
De losse lampjes mogen bevestigd zijn op de fiets óf op het bovenlichaam van de fietser, maar niet op de armen, benen of het hoofd

Op de borst moet wit of geel licht gedragen worden en rood licht op de rug
De losse lampjes mogen worden bevestigd op de kleding, op een tas of iets vergelijkbaars. Zit er iemand achterop, dan mag die het achterlicht op zijn rug dragen
Andere weggebruikers moeten de verlichting voortdurend en zonder onderbreking kunnen zien. De lampjes mogen dus niet knipperen of deels bedekt zijn
Er worden geen eisen gesteld aan de lichtsterkte van de lampen zolang deze de andere weggebruikers niet verblinden.
Meer informatie staat op de internetsite www.losselampjesmogenook.nl

Snelle jongen
Delft Een motorrijder haalde surveillerende agenten met hoge snelheid in op donderdag 15 januari rond 4.30 uur op de A13. De agenten zetten de achtervolging in. De motorrijder reed ongeveer 180 km/uur. Bij de afslag Blijdorp in Rotterdam konden de agenten de man, een 40-jarige Hagenaar, langs de kant van de weg zetten. Zijn rijbewijs is ingevorderd en tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Winkeldievegge aangehouden
Zoetermeer Een 18-jarige Zoetermeerse is woensdag 14 januari rond 20.30 uur betrapt op winkeldiefstal. Ze gaf toe dat ze een DVD had gestolen uit een elektronicawinkel aan de Burgemeester van Leeuwenpassage. Ze had de DVD uit de hoes gehaald en in haar tas gedaan. De Zoetermeerse is overgebracht naar het politiebureau waar ze een bekeuring kreeg.

Auto op het ijs
Den Haag/Zoetermeer Een 57-jarige automobilist uit Den Haag belandde woensdag 14 januari met zijn auto op het ijs van de Zoetermeerserijweg. De man raakte door nog onbekende oorzaak van de weg en reed het nabij gelegen water in. Daar lag nog ijs op en dat was sterk genoeg om het gewicht van de auto te dragen. De brandweer kon betrekkelijk eenvoudig de bestuurder en zijn auto van het ijs halen.