Gemeente De Ronde Venen


Keurmerk Veilig Ondernemen voor winkelcentra Mijdrecht

Burgemeester Burgman van De Ronde Venen heeft woensdag 14 januari de `eerste ster' van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) in ontvangst genomen. Dit certificaat, uitgereikt door het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD), geeft aan dat ondernemers, gemeente, brandweer en politie samen structurele maatregelen nemen om de veiligheid in de winkelgebieden Adelhof en Mijdrecht-Centrum te vergroten. In totaal zijn vijf sterren te verkrijgen.

De Handelsvereniging Mijdrecht (HVM), politie, brandweer en de gemeente De Ronde Venen hebben in maart 2008 besloten intensief samen te werken om te komen tot een veiliger en aangenamer winkelgebied in het Mijdrechtse centrum en Adelhof. Door de handen ineen te slaan willen de partijen criminaliteit en overlast aanpakken. Voor het verkrijgen van het certificaat - de `eerste ster' - moet een aantal stappen doorlopen zijn, zoals de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst en het opstellen van een plan van aanpak. In het plan van aanpak wordt onder andere afgesproken het gevoel van onveiligheid onder winkeliers te verminderen en de overlast te beperken. Maar ook maken de verschillende partijen daarin afspraken met elkaar over het schoon en netjes houden van de gebieden, het herstel van kapot straatmeubilair en het verbeteren van de verlichting.

Het Keurmerk Veilig Ondernemen voor winkelgebieden is een gevolg van afspraken tussen het Platform Detailhandel en de ministeries van Justitie, Binnenlandse Zaken en Economische Zaken. Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel, waarin werkgevers en werknemers in de detailhandel samenwerken, vervult een coördinerende rol. HBD-projectadviseur Paul van der Weiden: `In heel Nederland worden momenteel zo'n 200 winkelcentra veiliger gemaakt volgens de KVO-werkwijze. De ervaringen met het keurmerk bewijzen het succes van deze werkwijze. Schade vermindert aanzienlijk en het gevoel van veiligheid neemt in belangrijke mate toe.'

Burgemeester Marianne Burgman van De Ronde Venen: `De veiligheid en uitstraling van het centrum Mijdrecht is heel belangrijk voor De Ronde Venen; voor zowel bewoners en winkelend publiek als voor de ondernemers zelf. De afspraken die nu zijn gemaakt om dit gezamenlijk te waarborgen, door met elkaar te constateren wat gedaan moet worden en dit ook daadwerkelijk te doén, zijn pure winst.'

Naast de KVO-projectbegeleiding organiseert het hoofdbedrijfschap voor ondernemers en werknemers trainingen op het gebied van winkelcriminaliteit. Bovendien heeft het HBD sinds begin dit jaar Slachtofferhulp Detailhandel opgezet. Bij traumatische gebeurtenissen in de winkel (overval, ongeval, sterfgeval of agressie) is via het nummer 0800 - 0801 gratis professionele ondersteuning binnen twee uur beschikbaar, 24 uur per dag, zeven dagen per week.