Prijs voor de Journalistiek van het Europees Parlement

15/01/2009 12:40

Europees Parlement Den Haag

PERSVERKLARING

Tweede editie van de Prijs voor de Journalistiek

van het Europees Parlement

Het Europees Parlement zal de Prijs voor de Journalistiek in oktober 2009 voor de tweede keer uitreiken. De prijs wordt toegekend aan journalisten die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan het verduidelijken van belangrijke kwesties op Europees niveau of die ertoe hebben bijgedragen om bij de burgers een beter begrip te wekken over de instellingen en de beleidsmaatregelen van de Europese Unie.

De Prijs voor de Journalistiek wordt uitgereikt in vier categorieën: geschreven pers, radio, televisie en Internet. Voor elke categorie krijgt de winnaar een prijs van 5000 euro. Individuele personen of teams bestaande uit ten hoogste vijf personen kunnen in aanmerking komen. Inzendingen moeten zijn gepubliceerd of verspreid tussen 1 mei 2008 en 31 maart 2009 in één van de officiële talen van de Europese Unie. Alle deelnemers moeten onderdanen of inwoners zijn van een lidstaat van de Europese Unie en geregistreerd zijn als journalist.

Bijdragen moeten tussen 15 januari en 31 maart 2009 worden ingezonden.

De selectie wordt gemaakt in twee stappen. Een "nationale" jury - samengesteld uit journalisten - in elk van de 27 lidstaten selecteert de nationale winnaars voor elke categorie. Die worden dan beoordeeld door een centrale jury, samengesteld uit drie Europarlementsleden en zes journalisten gevestigd in Brussel, die de uiteindelijke Europese winnaars verkiezen. De centrale jury wordt voorgezeten door de Vicevoorzitter van het Europees Parlement belast met Communicatie.

Aanmeldingsformulieren en het reglement van de Prijs voor de Journalistiek zijn beschikbaar op de website van de Prijs: www.eppj.eu.

Vorig jaar kwamen de winnaars van de Prijs voor de Journalistiek van het Europees Parlement uit het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Roemenië, Oostenrijk, Duitsland en Finland.