Stadsdeel Amsterdam-Noord

Beter Samen in Noord

De gemeente Amsterdam, Stadsregio Amsterdam en Agis Zorgverzekeringen werken intensief samen om de gezondheid van en de zorg voor Amsterdammers te verbeteren. De samenwerkingsovereenkomst heet: `Naar een vitaal en gezond Amsterdam' en heeft een looptijd van 3 jaar. Amsterdam-Noord is één van de pilotgebieden voor het samenwerkingsverband. De samenwerking vindt hier plaats onder de naam 'Beter Samen in Noord.'

Samenwerking

In de samenwerking staat de zorgvraag van de Amsterdammer centraal. De gezondheid van de inwoners van grote steden is gemiddeld slechter dan elders en de problematiek in de buurten en wijken is vaak complex.

De samenwerkingspartners streven naar versterking van de eerstelijns gezondheidszorg in alle buurten en wijken. Verder zijn er specifieke zorgprogramma's ontwikkeld die gericht zijn op preventie, jeugd en ouderen.

Amsterdam-Noord

Amsterdam-Noord telt vier Vogelaarwijken, met meervoudige problematiek, kwetsbare inwoners en dus de nodige uitdagingen. Binnen stadsdeel Amsterdam-Noord zijn De Banne, Nieuwendam-Noord en Tuindorp Nieuwendam proefgebieden. Het is de bedoeling, na verloop van tijd de proef uit te breiden tot heel Noord en daarna naar de andere stadsdelen in Amsterdam en andere gemeenten in Nederland.

Aanpak


* De gemeente Amsterdam, Agis en de zorgverleners bekijken en bespreken op wijkniveau welke zorg- en gezondheidsissues er spelen;

* Voorzieningen worden zo ingericht dat er multidisciplinair wordt samengewerkt in de aanpak van de problemen die spelen in de wijk.

Versterking eerstelijnsgezondheidszorg

In een groot aantal wijken komen wijkzorgcentra of samenwerkingsverbanden eerste lijn. Verschillende zorgverleners, zoals de huisarts, fysiotherapeut, tandarts en verloskundige werken daar samen om samenhangende zorg in de wijk te leveren. De Amsterdammer kan zo in zijn eigen wijk rekenen op goed bereikbare, toegankelijke en laagdrempelige zorg.
Naast de reguliere zorg is er ook een uitgebreid aanbod op het gebied van welzijn en wonen.

Zorgprogramma's

Onder de Amsterdamse samenwerkingsovereenkomst vallen 15 zorgprogramma's die veelal gericht zijn op het voorkomen van ziekte. In de programma's is er bijzondere aandacht voor:
* alcoholmisbruik

* genotmiddelen

* overgewicht

* psychosociale problemen

* seksuele gezondheidvereenzaming

Doelgroepen

Kwetsbare groepen als

* jeugd

* mensen met beperkingen

* mensen met een minimuminkomen

* mensen met psychosociale problemen.

Meer informatie

Algemeen

U kunt contact opnemen met

* de projectmanager 'Beter Samen in Noord' Coby Kroon: c.kroon@noord.amsterdam.nl. Telefoon: 020 634 9736
* de programmamanager 'Beter Samen in Noord' Peter Schreuder: p.schreuder@igh.nl.

Over deelname van Agis

www.agisweb/nl/pgs

Over de deelname van de gemeente Amsterdam

Website: www.zorgensamenleven.amsterdam.nl

Nieuwsbrief 'Beter Samen in Noord'

Voor professionals op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn verschijnt maandelijks een nieuwsbrief. U kunt de nieuwsbrieven hier downloaden:

Nieuwsbrief 1, december 2008