Gemeente Leeuwarden


Jongerenwerk moet weer basisvoorziening worden

Bron: gemeente Leeuwarden (14-01-2009)

Dinsdag 13 januari is in het stadhuis van Leeuwarden de visitatierapportage `Jongerenwerk Present' door Peter Lankhorst, voorzitter van de visitatiecommissie Jongerenwerk Leeuwarden, aangeboden aan wethouder Jeugd en Onderwijs Gerrit Krol.

Tijdens een bijeenkomst in de Oranjezaal presenteerde de commissie haar bevindingen aan de wethouder, een aantal gemeenteraadsleden en ongeveer 45 aanwezigen van betrokken instellingen.De indruk van de visitatiecommissie is dat het jongerenwerk in Leeuwarden van een kwalitatief goed niveau is. Die indruk is mede gebaseerd op het positieve oordeel van de samenwerkingspartners van het jongerenwerk, zoals Bureau Jeugdzorg, scholen, BV Sport en politie. De commissie tekent daarbij verder aan dat er geen harde cijfers zijn op basis waarvan de kwaliteit van het jongerenwerk kan worden beoordeeld.

De commissie oordeelde dat jongerenwerk in de gemeente Leeuwarden niet alleen moet worden ingezet om problemen op te lossen, maar ook als basisvoorziening voor participatie en activiteiten voor jongeren. Zo ontstaat een duidelijker profiel van het jongerenwerk. Aanwezigheid en beschikbaarheid van het jongerenwerk zijn belangrijk. De commissie vindt het jongerenwerk op scholen, zoals dat bij Piter Jelles en het Comenius is ingezet, zeer nuttig. Als het jongerenwerk meer als basisvoorziening wordt gezien, moet het jongerenwerk immers aanwezig zijn daar waar de jongeren zijn: zowel in de wijken als op scholen.

De commissie bestond uit Peter Lankhorst (voorzitter), Micha de Winter (hoogleraar Maatschappelijke Opvoedingsvraagstukken) en Ate Alkema (voormalig bestuurder van ROC Friese Poort).