Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Zuidplaspolder doorstaat lakmoesproef

"Diepste polder Europa `klimaatproof', vernieuwende maatregelen kansrijk"

De plannen voor de ontwikkeling van de Zuidplaspolder bleven de afgelopen twee jaar niet zonder kritiek. Bouwen op het laagste punt van Europa is onverstandig, luidde het bezwaar. Het kwam zelfs tot Kamervragen. In maart 2007 startte in opdracht van het Nationaal onderzoeksprogramma Klimaat voor Ruimte, het onderzoek `Hotspot Zuidplaspolder'; eensecond opinion over de klimaatbestendigheid van de plannen. Donderdag 15 januari presenteren de Stuurgroep Klimaat voor Ruimte en dijkgraaf Hans Oosters de resultaten. eindrapporthotspotzuidplaspolder.pdf (pdf, 10055 Kb)

In de Zuidplaspolder, tussen Rotterdam, Zoetermeer en Gouda, werken gemeenten, stadsregio, de Provincie Zuid-Holland en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard aan een nieuwe, duurzame inrichting; tussen 2010 en 2020 komen er ongeveer 7.000 nieuwe woningen, honderden hectare bedrijfsterreinen en kassen. Er komt nieuwe infrastructuur, extra natuur, groene verbindingen en ruimte voor waterberging. De eerder ontwikkelende InterregionaleStructuurvisie en het Intergemeentelijk Structuurplan en de streekplanherzieningworden dit jaar vertaald in nieuwe bestemmingsplannen.

Ondertussen liegen de klimaatscenario's er niet om: de zeespiegel stijgt, het gaat vaker en harder regenen. Kwelwater dringt op sommige plekken door de slappe bodem omhoog en toenemende droogte in de zomer verhoogt het risico van verzilting en zoetwatertekort. `Hotspot Zuidplaspolder' heeft onderzocht in hoeverre de bestaande plannen tegen de gevolgen van de klimaatveranderingen zijn opgewassen en komt met een serie aanbevelingen en mogelijke ontwerpen.

Polder is intrinsiek klimaatbestendig
De Zuidplasplannen zijn klimaatbestendig, is de belangrijkste conclusie van het onderzoek. Bij de planontwikkeling is uitgegaan van de bodem en het water. Pas daarna is gekeken naar infrastructuur en bebouwing. Deze `lagenbenadering' maakt dat de
Zuidplasplannen intrinsiek klimaatbestendig zijn, concluderen de onderzoekers. In het veenachtige, diepe deel in het zuiden van de polder komt meer ruimte voor water en natuur, woningbouw en glas zijn daar gepland waar het logisch is; op klei en kreekruggen.

Het beeld dat door de klimaatveranderingen dijkdoorbraken dreigen en de polder als een badkuip volloopt, wordt door het onderzoek rechtgezet. De kans op overstromingen neemt door de klimaatveranderingen niet toe, luidt de conclusie. De stormvloedkering bij Krimpen aan den IJssel en de Maeslantkering bieden voldoende veiligheid. In de planontwikkeling is bovendien rekening gehouden met overstromingsrisico's. Op de meest kwetsbare gebieden, in het veenachtige en lagergelegen zuiden, is geen woningbouw gepland. Mocht de Hollandse IJsseldijk onverhoopt doorbreken zal een deel van het veenweidegebied in het midden van de polder maximaal 1,5 meter stijgen, becijferen de onderzoekers.

Voorbeeldontwerpen: een verhoogde N219 en een waterrobuuste woonwijk Betrek daarnaastklimaatbestendige, vernieuwende maatregelen in de verdere uitwerking van de plannen, luidt het advies. Het onderzoek komt met vijf voorbeeldprojecten; één voor elk van de vijf deelgebieden van de Zuidplaspolder. Deze bieden mogelijke oplossingen voor een verdere klimaatbestendige inrichting, zoals een verhoogde aanleg van een verlegdeN219. Door het gebied met de verhoogde weg te `compartimenteren' kan de veiligheid van de geplande nieuwbouwwijk Nieuwerkerk Noord worden vergroot. Er zijn daar 1800 woningen gepland, die dicht bij de Hollandse IJsseldijk liggen, op venige ondergrond. De ontwerpers zien er kansen voor een waterrijk woonmilieu en de toepassing van vernieuwende manieren om de grond bouwrijp te maken.

Voor de aanleg van 250 nieuwe woningen in Moordrecht zien de ontwerpers kansen om met waterrobuust bouwen een internationale primeur te behalen. Met het `1,3 meterplan' houdt iedereen de voeten droog, mocht de Hollandse IJsseldijk doorbreken. Een waterrobuuste woonwijk is er mogelijk, met huizen op palen, op miniterpen en mogelijk met drijvende woningen.

In het voorbeeldproject `Bouwen met Kraakhelder Water' komen ontwerpers met oplossingen om te bouwen in de Rode Waterparel, het middendeel van de polder, met veel water van hoge kwaliteit en een slappe bodem. Het concept 'Kraakhelder Water' clustert woningen langs de ruggengraat van het gebied; de bestaande kreekruggen. Woningen liggen op kolommen met verhoogd peil en tuinen drijven op het veen. Het bestaande watergrid vormt het uitgangspunt voor `Waterrijk Wonen', waar woningen in lijnen liggen langs verbrede sloten. Op de zandige bodem zien de ontwerpers kansen voor statige landgoederen op de kreekrug zelf.

De Zuidplaspolder als internationale proeftuin
"Het onderzoek deelt mooie complimenten uit", concludeert Hans Oosters, dijkgraaf van het betrokken hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. "De Zuidplaspolder kan dienen als proeftuin voor heel Nederland. Hoe gaan we om met laaggelegen polders in het licht van de klimaatverandering en de toenemende ruimtelijke druk in het westen van het land? De inrichting van de polder biedt een voorproefje op de toekomst. De Zuidplaspolder laat zien hoe we deze gebieden duurzaam en klimaatbestendig kunnen inrichten." Dat is geen reden om nu achterover te gaan leunen, benadrukt de dijkgraaf. "Het is belangrijk dat wetenschappelijk kennis zijn weg blijft vinden naar de toekomstige ontwerpen en uitvoering."