Groen!

Electrabel moet bedrijven elke euro onterecht betaalde uitstootrechten terugbetalen

Datum
15/01/2009

Auteur
Tinne Van der Straeten voor Federaal parlement: Kamer

Categorie
In Klimaat en energie

Een half jaar geleden berekende de federale energieregulator CREG dat de bedrijven tussen 2005 en 2007 meer dan 1 miljard teveel betaald hebben aan Electrabel. Electrabel rekende immers de CO2-uitstootrechten die ze zelf gratis kregen toch aan op de elektriciteitsfactuur. Tinne Van der Straeten, federaal kamerlid en energie-expert: "Het doorrekenen van gratis emissierechten is overal in Europa gebeurd. Dit is onethisch en een financiële aderlating voor de bedrijven die zij zeker met de financiële crisis kunnen missen als kiespijn. De bedrijven moeten dus ook snel elke euro terugkrijgen die zij ten onrechte teveel hebben betaald."

De minister van Energie, Paul Magnette, heeft niet veel aan het dossier gedaan, en het al zeker niet opgenomen voor de bedrijven. Hij verwees het dossier naar een werkgroep binnen de CREG. Ondertussen blijft de NMBS niet bij de pakken zitten. Zij vorderen terecht 25 miljoen euro terug van Electrabel. Tinne Van der Straeten: "De NMBS beschikt blijkbaar over sterke juridische argumenten om terug te vorderen wat ze onterecht betaald hebben. De voogdijminister Steven Van Ackere heeft, in tegenstelling tot Paul Magnette, blijkbaar wel het lef om op te treden en de confrontatie aan te gaan. Maar alle bedrijven verdienen dezelfde verdediging. Door te zwijgen en het dossier door te schuiven naar een onderhandeling binnen de betrokken partijen kiest de socialistische Energieminister Magnette de facto de kant monopolist Electrabel en niet van de bedrijven".

Ook in de periode 2008-2012 krijgen de elektriciteitsproducenten nog steeds gratis emissierechten. Er moet dan ook een regeling komen dat deze rechten niet doorgerekend worden aan bedrijven en consumenten. De CREG stelt een correctieve heffing voor, maar Magnette blijft zich verschuilen. Het energiebeleid moet in handen van de regering blijven in plaats van vorm te krijgen door onderhandelingen met de sector. Uiteindelijk zijn de consumenten en de bedrijven hier slachtoffer van.

"Vanaf 2012 zal het probleem zich niet meer stellen, omdat in het Europese Klimaatpakket voorzien is dat de elektricieitsproducenten geen gratis rechten meer krijgen. Alle rechten voor elektriciteitsproducenten worden dan geveild net omdat het gratis uitdelen onetische monsterwinsten gegenereerd heeft op kap van consumenten en bedrijven. "Dit wil niet zeggen dat we vandaag de ogen moeten sluiten voor de misbruiken uit het verleden. Wat teveel en onterecht betaald is moet terugvloeien naar de bedrijven. Minister Magnette moet optreden, wat hij trouwens 6 maanden geleden al had moeten doen. Hij had alle informatie in de studie van de CREG," besluit Tinne Van der Straeten.

Contact: Tinne Van der Straeten -