CDA afdeling Gelderland


Nuon gaat een nieuwe toekomst tegemoet.

---

Met pijn in het hart een volgende stap naar afscheid van het bedrijf. Daarnaast ook zorgen voor de gevolgen voor de bevolking van Gelderland.

Nuon is volop bezig om, net als Essent, een nieuwe partner te zoeken. Nuon zal naar verwachting de komende maanden al bekend maken met wie men in zee wil gaan.

Provinciale Staten van Gelderland hebben in zeer ruime meerderheid geconstateerd, dat dit niet anders kan. âOnvermijdelijkâ werd deze stap genoemd door het CDA. Onvermijdelijk door de Spiltsingswet en de internationale ontwikkelingen op de Noord-West Europese energiemarkt. Onvermijdelijk omdat de komende jaren ook bij een goed functionerend bedrijf als Nuon grote investeringen noodzakelijk zijn, wil het bedrijf gezond blijven. Investeringen die Nuon het beste kan doen met een nieuwe partner.

De snelheid waarmee alles zich nu voltrekt overvalt velen. Maar ook dit tempo is noodzakelijk voor het meest optimale resultaat, zowel voor Nuon als voor de Gelderse burgers. Dit wil niet zeggen dat Gelderland meteen de komende maanden al afscheid neemt van Nuon. Een afscheid in fasen is het meest waarschijnlijk. Hopelijk slagen de onderhandelaars er in dat alle huidige aandeelhouders deze stappen gezamenlijk nemen.

Daarnaast zijn er ook zorgen voor de Gelderse bevolking. Een internationale samenwerking van Nuon moet wel leiden tot een versterking van de leveringszekerheid van gas en electriciteit in Nederland, anders valt een belangrijk argument voor een fusie weg. Ook punten zoals werken aan duurzame energie en behoud van werkgelegenheid in Nederland moeten onderdeel uitmaken van de keuze voor een nieuwe partners voor Nuon.

Een ander punt van zorg is wat er gaat gebeuren met de opbrengst van de aandelen Nuon. De waarde van Nuon is voor een zeer groot deel tot stand is gekomen vanuit de Gelderse samenleving. De CDA fractie is van mening dat de opbrengsten volledig ten goede moeten komen aan deze samenleving op het moment dat de provincie haar aandelen van de hand doet. De provincie doet er dus goed aan om nu al na te denken over de bestemmingen van de eventuele verkoopopbrengsten. Een mogelijkheid is dat er een investeringsagenda in en voor Gelderland wordt gemaakt. Een andere optie is een deel van het geld op een spaarrekening te zetten en van de rente projecten in Gelderland te financieren.

De komende maanden worden dus nog spannend. Gelderland en de Gelderse politiek staan daarbij voor een historische beslissing.

CDA Statenfractie
John van Meeteren,
Fractievoorzitter
06-51247310

---

Geschreven door: beheerder_gelderland
Geplaatst op: 15-1-2009