Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


15 jan 2009

Maastricht start offensief tegen drugsoverlast

Het nieuwe team BorderlineS is gisteren in Maastricht van start gegaan met een grootschalig offensief tegen drugsoverlast. Het doel is runners, dealers en hun overlast in stad en streek te stoppen.

BorderlineS is de opvolger van het project Nomen dat zich vooral concentreerde op het A2-traject tussen Maastricht en de Belgische grens. Ondanks krachtdadig optreden in het kader van project Nomen, bleef een bevredigend langetermijneffect uit. Actieve runners en dealers passen hun werkwijze, werkterrein en werktijden voortdurend aan in reactie op het politieoptreden. Het BorderlineS-team zal maximaal flexibel met deze doelgroep mee bewegen. Leden van het team zijn afkomstig uit alle geledingen van de politieorganisatie in Zuid-Limburg en de Koninklijke Marechaussee.

Integrale aanpak
Het hoofdkenmerk van BorderlineS is een integrale aanpak met zowel strafrechtelijke als bestuursrechtelijke trajecten. Er ligt een convenant met een groot aantal partijen die gaan helpen de drugsoverlast terug te dringen, zoals de gemeenten, de Belastingdienst, Douane, Rijksdienst voor het Wegverkeer, bureau Bibob, de Fiod en Siod. De betrokken diensten gaan optimaal gebruik maken van elkaars bevoegdheden en mogelijkheden; technisch, tactisch en juridisch. Daartoe zal de juiste informatie snel op de goede plek moeten komen. Deze ketenaanpak moet sterk aan het uiteindelijke resultaat gaan bijdragen.

Samenwerking
Er zijn goede afspraken gemaakt met de politiekorpsen van onder meer Rotterdam, Utrecht en Gouda, waar veel drugsrunners vandaan komen. Ook zoekt het BorderlineS-team nadrukkelijk de samenwerking met de buurgemeenten in België. Ook daar wordt intussen gewerkt aan de oprichting van speciale teams en projecten die aansluiten op de BorderlineS-aanpak.

Kentekenherkenning
Automatische kentekenherkenning (ANPR) is voor BorderlineS een belangrijk middel. Met behulp van de informatie die dit oplevert, worden de controles en acties voorbereid en gericht uitgevoerd. Minister Ter Horst (BZK) heeft 900.000 euro uitgetrokken voor het eerste jaar van BorderlineS. Dit geld is bestemd voor apparatuur en menskracht. Bij de apparatuur gaat dit vooral om de automatische kentekenherkenning (ANPR) en de database daarachter.

Om de succeskans verder te vergroten heeft BordelineS de hulp van wetenschappers ingeroepen. Zij gaan het project kritisch volgen, het team adviseren en leren de teamleden beter omgaan met de culturen waar runners en dealers veelal uit voortkomen. Namens het ministerie van BZK zal het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CVV) de ontwikkelingen en resultaten in Zuid-Limburg op de voet volgen.