Gemeente Woudrichem

Een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied

Aanleiding

De gemeente is bezig met het opstellen van een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied van de gemeente. Het geldend plan dateert uit 1997 en is op onderdelen verouderd. Nieuwe ontwikkelingen zijn vaak niet goed in te passen met als gevolg dat dit in de dagelijkse praktijk steeds meer problemen oplevert. Nieuwe gewenste ontwikkelingen zijn dikwijls niet inpasbaar en kunnen alleen gerealiseerd worden nadat het bestemmingsplan is gewijzigd of na het verlenen van vrijstelling. Bij het opstellen van het plan werkt de gemeente samen met Pouderoyen Compagnons B.V. uit Nijmegen.

Doel

Het nieuwe bestemmingsplan wil in eerste instantie duidelijkheid bieden aan de verschillende gebruikers. Er is behoefte aan duidelijke regels en een niet te star plan. Ruimte ook voor nieuwe ontwikkelingen. Dit wel binnen bepaalde randvoorwaarden, die gelden vanuit onder meer het landschap, de cultuurhistorie en het milieu.

Gebied

Het plangebied omvat het gehele landelijke gebied van de gemeente. De diverse kernen vallen er niet onder. Dit is wel het geval met de buurtschap Uppel.

Bebouwingsconcentraties

Van het buitengebied maken ook diverse bebouwingsconcentraties deel uit. Hiervoor wordt een afzonderlijke visie opgesteld: Visie bebouwingsconcentraties Buitengebied Woudrichem. In deze nota worden de kwaliteiten van deze linten en concentraties aangegeven en de voorwaarden waaronder eventueel meegewerkt kan worden aan de bouw van een nieuwe woning en het hergebruik van een agrarische locaties. Hiervoor moet dan een afzonderlijke planologische procedure worden gevolgd. Tegenover de bouw van een woning moet een tegenprestatie staan in de vorm van bijvoorbeeld een storting in het gemeentelijk groenfonds of het zelf realiseren van natuur. Een belangrijke algemene randvoorwaarde is dat er sprake moet zijn van een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit.

Momenteel wordt onderzocht of visies voor de volgende bebouwingsconcentraties opgesteld moeten worden:


· Bebouwingslint Provincialeweg Zuid(zuidelijk deel);


· Bebouwingslint Provincialeweg Zuid (noordelijk deel);


· Bebouwingslint Provinciale Noord;


· Bebouwingscluster Uppel;


· Bebouwingslint Middelvaart


· Bebouwingslint Burgemeester van der Lelystraat;


· Bebouwingslint Giessensesteeg;


· Bebouwingslint Hoofdgraaf;


· Bebouwingslint Laagt;


· Bebouwingscluster Zandwijk;


· Bebouwingscluster Heulstraat en Eng;


· Bebouwingslint J. Spieringweg;


· Bebouwingslint Hoekje;


· Bebouwingslint Hoekje;


· Bebouwingslint Emmikhovenseweg.

Het is dus nu nog niet zeker of ook daadwerkelijk voor al deze concentraties een visie opgesteld wordt. Het kan zijn, dat uit onderzoek blijkt dat enkele concentraties afvallen.

Proces

Het nieuwe bestemmingsplan wordt gemaakt voor de diverse bewoners en gebruikers van het buitengebied. In de vorm van een klankbordgroep zijn ze in het planproces betrokken. Hierin hebben onder meer zitting ZLTO, natuurbeschermingsvereniging Altenatuur, het bedrijfsleven en iemand namens de bewoners, niet zijnde, agrariërs van het buitengebied. Wethouder B. de Peuter is de verantwoordelijke wethouder voor dit project.

De agrariërs zullen benaderd worden om hun wensen te inventariseren met betrekking tot de omvang van hun agrarische bouwpercelen.

Nota van uitgangspunten

Het opstellen van het plan is een omvangrijk proces. Begonnen is met het opstellen van een Nota van uitgangspunten. Hierin worden de lijnen voor het in het plan vast te leggen beleid uitgezet. Met andere woorden: hierin wordt de gemeentelijke visie op het buitengebied beschreven. Dit is een belangrijk document. Het bestemmingsplan wordt hier immers op gebaseerd. Als de nota door burgemeester en wethouders is vastgesteld wordt deze besproken in de opiniërende raad om te peilen of er bestuurlijk draagvlak voor is. Als dat zo is wordt begonnen met het opstellen van het bestemmingsplan. Dit resulteert in een voorontwerpbestemmingsplan. Hierover zal iedereen te zijner tijd zijn of haar zegje kunnen doen. De reacties zullen bij de definitieve planvorming worden betrokken. Het resultaat is een ontwerpbestemmingsplan. Dit kan te zijner tijd door iedereen worden ingezien en als daar behoefte aan bestaat kan er een zienswijze worden ingediend. De gemeenteraad heeft uiteindelijk het laatste woord. Die stelt het bestemmingsplan vast.

Inlichtingen

Voor vragen en opmerkingen over dit project kunt u contact opnemen met Teus van Tilborg van de afdeling Ruimte, tel. 0183-308173 en e-mail:ttilborg@woudrichem.