Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Antwoorden op kamervragen over de pensioenregeling op Curaçao

14 januari 2009

Antwoorden op vragen van het lid Brinkman (PVV) aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het artikel: "Cadeautje van 1,3 miljoen gulden" (ingezonden 29 december 2008)

Vraag 1
Bent u op de hoogte van het artikel: "Cadeautje van 1,3 miljoen gulden" ? (1)

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Bent u bereid met artikel 43 van het Statuut in de hand, deze hondsbrutale vorm van zelfverrijking, onder goed bestuur te laten vallen en als een Koninkrijksaangelegenheid te behandelen?

Antwoord 2
Nee. Ik heb vernomen dat de Gezaghebber van Curaçao de afkondiging van de nieuwe pensioenregeling voor raadsleden en gedeputeerden heeft opgeschort en de ontwerp-regeling aan de regering van de Nederlandse Antillen heeft voorgelegd. Dit gebeurt op grond van artikel 99 van de Eilandenregeling en artikel 43 lid 1 van het Statuut. Betrokkenheid van de Koninkrijksregering is op dit moment niet aan de orde.

Vraag 3
Bent u bereid deze pensioenregeling met het Bestuurscollege van Curaçao te bespreken en tot die tijd alle betalingen, waarvan Curaçao mogelijk voordeel zou kunnen behalen, tot nader order op te schorten? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 3
Nee. De Gezaghebber van Curaçao heeft reeds het initiatief genomen om de ontwerp-regeling aan de Gouverneur voor te leggen, waarbij ze heeft aangegeven dat de regeling in strijd zou kunnen zijn met het algemeen belang van de Nederlandse Antillen dan wel het Koninkrijk. Een eerdere ontwerp-pensioenregeling is onder andere op deze grond afgewezen door de Nederlands-Antilliaanse regering. Ik heb er vertrouwen in dat de Gouverneur ook deze versie van de pensioenregeling goed zal bestuderen en tot een juiste beslissing zal komen.

(1) http://www.amigoe.com/artman/publish/printer_50720.php (extern) , 19 december 2008 Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties