Gemeente Binnenmaas

Vernieuwbouw gemeentehuis Maasdam

In januari start de aannemer met de voorbereidende werkzaamheden voor de vernieuwbouw van het gemeentehuis aan de Sportlaan in Maasdam. Het bestaande deel van het gemeentehuis wordt gerenoveerd en aan de achterzijde komt een nieuwe vleugel. De oplevering is gepland in het laatste kwartaal van 2009.

Deze uitbreiding van het gemeentehuis is noodzakelijk om alle medewerkers van de gemeente Binnenmaas te kunnen huisvesten. Na de samenvoeging van Binnenmaas en s-Gravendeel in 2007, is besloten om alle publieke diensten voor de inwoners aan te bieden in het gemeentehuis in Maasdam.
Op dit moment zijn de medewerkers nog verdeeld over drie locaties: het oude gemeentehuis in s-Gravendeel, het gemeentehuis in Maasdam en de buitendienstmedewerkers van de afdeling openbare werken hebben hun thuisbasis bij het recreatieoord in Mijnsheerenland. De buitendienst blijft in haar huisvesting ongewijzigd. De overige medewerkers zullen een definitieve werkplek vinden in Maasdam.

(Ver)nieuwebouw gemeentehuis (Ver)nieuwbouw gemeentehuis (Ver)nieuwbouw gemeentehuis

De gemeente Binnenmaas heeft in samenwerking met Ingenieursbureau Oranjewoud begin 2007 een Programma van Eisen opgesteld. Vervolgens is door het ontwerpteam bestaande uit medewerkers van de gemeente Binnenmaas, Architectenburo Roos en Ros, Ingenieursbureau Oranjewoud, SIE (Smits installatie engineering) en Geelhoed Engineering hard gewerkt aan het ontwerp en renovatie. In november 2008 heeft er een aanbesteding plaatsgevonden met diverse aannemers. Na de aanbesteding volgde een gunning en is een aannemersovereenkomst opgesteld.

Nieuwbouw

Aan de achterzijde van het gemeentehuis, in de richting van de brandweerkazerne, wordt een stuk kantoorruimte aangebouwd. De afmeting van de nieuwbouw bedraagt ongeveer 1.180 m2. Het bestaande deel wordt gerenoveerd. De entree voor de bezoekers, de Raadzaal, de trouwzaal en huidige kantoorfuncties worden aangepast of vernieuwd. Bovendien is er rekening gehouden met duurzame installaties zodat het gemeentehuis er weer jaren tegen kan.

Balies blijven gewoon open

Er wordt gefaseerd verbouwd en gebouwd, zodat de balies en loketten van het gemeentehuis tijdens de werkzaamheden gewoon gebruikt kunnen worden. Het is echter onontkoombaar dat er soms enige sprake van overlast voor de bezoekers van het gemeentehuis zal zijn. Ook kan er in het jaar 2009 niet in het gemeentehuis van Maasdam worden getrouwd en zullen er ook geen exposities worden georganiseerd. Er kan wel worden getrouwd in het voormalige gemeentehuis van s-Gravendeel aan de Korte Smidsweg, in het Streekmuseum Hof van Assendelft in Heinenoord, in Alcazar in Puttershoek en in restaurant Binnenmaas in Mijnsheerenland.