Gemeente Doetinchem

Persbericht, 14 januari 2009

Bewonersbijeenkomsten communicatie in de buurt in de wijk de Huet succesvol

In de wijk de Huet is in december 2008 gestart met een aantal bewonersbijeenkomsten met als thema communicatie in de buurt. In vijf bijeenkomsten hebben wijkbewoners, onder leiding van het opbouwwerk van IJsselkring en het Graafschap College, geleerd hoe om te gaan met bijzondere overlastsituaties en zijn de verschillende overlastsituaties besproken. Wethouder Otwin van Dijk reikt tijdens de laatste bijeenkomst aan de circa tien deelnemers een certificaat uit van deelname.

Vanuit wijkteam de Huet kwamen er regelmatig signalen binnen over verschillende vormen van overlast.
Op basis van een inventariserende brief welke door de hele wijk de Huet is verspreid, heeft een aantal bewoners enthousiast gereageerd. Tijdens een inventariseringsavond konden bewoners aangeven waar zij behoeften aan hebben of op welke wijze zij hun steentje kunnen bijdragen in het omgaan met overlast. Op basis hiervan is er een unieke training voor wijkbewoners ontwikkeld door het Opbouwwerk van IJsselkring en het Graafschap College.
Onderwerpen die tijdens de training aan bod zijn geweest zijn:
- gesprekstechnieken,

- hoe om te gaan met irritaties, woede, verbaal geweld en ongewenst gedrag,

- via rollenspelen inzicht krijgen in gevoel en eigen houding,
- relatieopbouw met jeugd en omgaan met medewijkbewoners,
- maken van een overlastkaart,

- buurtbemiddeling als gastspreker.
De deelnemers hebben tijdens de bijeenkomsten geleerd om op andere manieren om te gaan met en te kijken naar overlast en overlastveroorzakers.

Het wijkteam De Huet hoopt dat, naast buurtbemiddeling, ook deze bewonersbijeenkomsten over communicatie in de buurt en het omgaan met overlast een effect gaan opleveren als het gaat om overlast en omgaan met elkaar. Na deze vijf bijeenkomsten gaan de deelnemers in gesprek met het wijkteam De Huet. In dit gesprek is het de bedoeling om de overlastsituaties die de deelnemers niet alleen aankunnen, te bespreken met het wijkteam, maar ook om te kijken of de deelnemers regelmatig bij elkaar kunnen komen om ervaringen uit te wisselen.